Sokszínű árnyékolók – A multifunkcionalitás mint tervezési szempont

Az árnyékolók sokoldalúságában és az árnyékolástechnika fejlődésében is megfigyelhető az a tendencia, amelyet az okos eszközök szimbolizálnak: az elmúlt évtizedben a mindennapi élet tartozékai új funkciókat vettek fel, felülmúlták eredeti rendeltetésüket. A multifunkcionalitás a mobiltelefonok piacán a legszembetűnőbb, a telefonálás mint alapfunkció átértékelődött, az okostelefon ma már egy univerzális, elektronikai svájci bicskává alakult.

Ugyan az árnyékolószerkezetekkel szemben támasztott elsődleges funkcionális igény továbbra is a hő- és fényvédelem, a technológiai fejlődés következtében az árnyékolók már olyan másodlagos funkciókat is képesek ellátni, melyek fenntarthatóbb, hosszútávon költséghatékonyabb árnyékolókat eredményeznek.

Írásunk célja, hogy feltárjuk ezeket az új horizontokat az árnyékolástechnika sokszínűségén, a multifunkcionalitáson keresztül, hozzájárulva az ideális árnyékolószerkezet megtalálásához. Ezáltal az árnyékolástechnikai kihívásokban nem csak az akadályt, hanem a lehetőséget is könnyebben megláthatjuk – ez a szemléletmód az innováció alapja.

Univerzális árnyékolók

Nincs univerzális, egyszerre minden igényt maradéktalanul kielégítő árnyékoló megoldás a piacon. Csak az optimumra lehet törekedni.

Fontos kiemelni: a multifunkcionalitás arra utal, hogy a megfelelő szakértelemmel több feladatkört is be tud tölteni az árnyékoló, de ha „mindentazegyben” megoldást keresünk, akkor az gyakran több árnyékoló kombinációjával érhető el, ún. árnyékolástechnikai szendvicsszerkezettel. A “szendvicsszerkezet” lényege, hogy az elérni kívánt hatást több szerkezettel valósítjuk meg, melyek lehetnek külső és belső térben egyaránt. A rétegezett szerkezetbe nemcsak az árnyékoló, hanem az üvegezés, adott esetben a homlokzat egyéb elemei is beleszámítanak.

A gyártmánytervezés fontossága

Az árnyékolástechnika feladata, hogy a megfelelő eszközökkel szabályozza a külső térből érkező hő- és fénymennyiséget, tehát megakadályozza a túlmelegedést, megfelelő mennyiségű természetes fénnyel lássa el a belső tereket, káprázás mentesítsen, sötétítsen, azaz harmonikusan befolyásolja a belső térben tartózkodók életterét. Ez csak az árnyékolóval szemben támasztott elvárások közötti rangsorolással, valamint a beépítési helyzet pontos ismeretével lehetséges. 

A gyártmánytervezés fontossága ebben a kontextusban nyer értelmet. Ugyanis maga a gyártmány, még csak egy termék, mely önmagában nem jelent megoldást a felsorolt igényekre. A mérnöki tervezés által tud a megrendelő igényeinek megfelelő vízióvá, majd kész szerkezetté változni, szervesen kapcsolódni az élettérhez.

Minden épület és minden beépítési helyzet egyedi, ezért egyedi tervezést igényel. Az esztétika, a gazdaságossági szempontok és a funkcionalitás hármasa csak a gyártmánytervezés által  tud ténylegesen érvényesülni.

Funkcionalitás: a funkcionális igények sorba rendezése, valamint a beépítési helyzet pontos ismerete már lehetővé teszi, hogy minden építési részlet, rögzítési mód átgondolható legyen. Elkerülhetővé válnak az építési pontatlanságok, összehangolhatók a szakági tevékenységek. Kizárólag az árnyékolási lehetőségek teljes ismeretében lehet helyén kezelni a megbízói elvárásokat, ebben segít a gyártmánytervezés.

Esztétikai rend:  Mivel a külső téri árnyékolók általában az épület legkülsőbb esztétikai rétegét adják – sőt van olyan helyzet, hogy az árnyékoló maga a homlokzat, ezért az árnyékolók kialakítása, logikája jelentősen ronthatja, vagy emelheti az épület esztétikai minőségét.

árnyékolók

Gazdaságossági szempontok: a gyártmánytervezéssel növelhető az előregyártás hatékonysága és csökkenthető a helyszíni munka, így a teljes munkavégzés gazdaságosabbá tehető. Továbbá nem kell tartani olyan váratlan helyzetektől, amelyek nagyban megnehezítenék a kivitelezést. Az ördög a részletekben rejlik, a gyártmánytervezés pedig rákényszerít arra, hogy kiemelten foglalkozzunk olyan apróságokkal, amelyek komoly nehézséget jelenthetnek a beépítés során: bár a jellemző csomópont szerepel a kiviteli tervben, de a sarkok, átfordulások kialakítását is végig kell gondolni és az esetleges ütközéseket kilincsekkel, más vasalatokkal, ajtónyitásokkal, ablakbuktatásokkal fel kell tárni.

árnyékolók_gyártmánytervezés

Árnyékolók és a multifunkcionalitás

Az árnyékolók tervezésekor az általában elsődleges funkció a hő- és fényvédelem – tehát a Nap külső hatásának a szabályozása. Manapság az árnyékolószerkezet további funkcionális lehetőségeit is érdemes figyelembe venni a tervezéskor, ugyanis az árnyékoláson túl akár akusztikai védelemmel, hőszigetelő tulajdonságokkal, vagy áramtermelő funkciókkal is érdemes kalkulálni. A funkciókat tehát két kategóriára lehet bontani, szerepkörük szerint:

Védelmet nyújtanak a külső környezeti hatások ellen és lehetővé teszik azok tetszés szerinti szabályozását:

 •    hő- és fényvédelem (hőszigetelés, fényszabályozás, fénybevezetés, belátásgátlás fényszennyezésgátlás)
 •    védelem az időjárás viszontagságaitól: szél- és viharvédelem, esővízelvezetés
 •    biztonság: betörés elleni védelem és tűzvédelem
 •    akusztikai védelem 
 •    egyéb külső hatások elleni védelem: antibakteriális hatás, rovarok elleni védelem (szúnyogháló)

Hatást váltanak ki a környezetben:

 •  energiatermelés: áramtermelés (fotovoltaikus hatás)
 •  energiakibocsájtás: audiovizuális hatás (médiafelület, zene, fényhatások, hangulatvilágítás)
 •  esztétika és design: pszichikai hatás és nyomtathatóság
 •  homlokzatképzés, zöld homlokzatok

árnyékolók_napernyő

Elsődleges funkciók: hő- és fényvédelem

Az árnyékolók elsődleges feladata a Nap külső térből érkező hatásainak a szabályozása. A fény- és hővédelem szoros kapcsolatban áll egymással, ugyanis a napsugarak beesési szöge felel a túlmelegedésért t és a hőérzetünkért. Egy épület energiafogyasztására nagy hatással van az árnyékolástechnika. Mind a fűtési, mind a hűtési energiaigény nagyban csökkenthető a megfelelő árnyékolók kiválasztásával és annak megfelelő alkalmazásával, használatával. Az épületenergetika külön tudománnyá nőtte ki magát és a passzív otthonok új kihívások elé állították az árnyékolástechnikát.

A hő-és fényvédelmen belül is több funkciót tartunk számon: a hőérzet csökkentése, nyári túlmelegedés elleni védelem, hőszigetelés, belátásgátlás és fényszabályozás, fénybevezetés, káprázatmentesség, sötétítés, fényszennyezés elleni védelem. Bizonyos esetekben komoly kihívást jelent, olyan árnyékolástechnikai megoldást találni, amelyik mindegyik szempontnak megfelel.

Nagyteres irodaépületek árnyékolása

Az épület típusának szempontjából az egyik legnagyobb kihívást a nagyteres irodaépületek jelentik, ugyanis a természetes fénnyel való ellátást úgy kell megoldani, hogy az épület homlokzati üvegfelületeit teljes méretükben árnyékolni kell – a napból érkező direkt sugárzás nem érheti el az üveg felületét.

Továbbá komoly kihívást jelent az EU szabványnak való megfelelés, amely előírja, hogy biztosítani kell a káprázatmentességet számítógépes munkát végző emberek számára – egy déli homlokzat esetén 5%-nál több fényt napsütéses időben nem szabad a belső térbe engedni.

A fenti két elvárás a fény minimalizálását követeli, ugyanakkor az árnyékolónak olyan fényszabályozó funkciót is be kell töltenie, hogy biztosítani tudja az elegendő természetes fényt, optimális intenzitásban, az irodában tartózkodó összes dolgozó számára.

A nagyteres irodaépületek esetében, a helykihasználás  miatt nem engedhető meg az a luxus, mint a családi házaknál, hogy az épület tájolásának és a nyílászárók elhelyezkedésének a függvényében alakítsák ki a belsőépítészeti elemeket, ezért komoly tervezési munkát igényel a megfelelő árnyékolástechnikai megoldás kivitelezése.

Ezeknek az igényeknek együttes megoldására alkalmas természetes fény optimalizációs árnyékolónk, amely magassági értelemben ketté van osztva. Pl erős napsütés esetén és a két résznél a lamellázat dőlésszöge részben egymástól függően, részben egymástól függetlenül állítható. Az ablak magasságának harmadoló  pontja alatti rész teljesen leengedett állapotban zárva marad, míg a felső rész bizonyos szögtartományban szabályozható a természetes fény szükségletétől és napállástól függően.

A lamellák dőlésszögét be lehet úgy állítani, hogy a napból érkező direkt sugárzás sose érhesse el az üveg felületét, így megoldható a túlmelegedés elleni védelem. A természetes fény optimalizációs szerkezetnek köszönhetően a belső tér káprázásmentesíthető,  valamint optimális mennyiségű fényt kapnak az iroda dolgozói, az ablak közvetlen közelében és távolabb is. Továbbá az árnyékoló részben gondoskodhat a sötétítésről is prezentációk alkalmakor.

árnyékolók_Krüllung_Unicentrál

Védelem az időjárás viszontagságaitól

Különösen a kültéri erkélyek és teraszok- árnyékolásánál, illetve közösségi terek, óvodák, iskolák és vendéglátóegységek árnyékolása esetén fontos szempont az árnyékoláson túl a szélállóság és az eső elleni védelem.  A teraszárnyékolás egyik nagy klasszikus megoldása a pergola, amely egy egyszerű nyári építménytől, egy több funkciós, minden évszak időjárásának ellenálló összkomfortos árnyékolástechnikai szerkezetig, bármi lehet. 

Kültéri árnyékolók esetében még említésre méltó a tölcsérnapernyő, amely egy inverz napernyőhöz hasonlít, ugyanakkor esővízelvezetése és szélállósága kiemelkedő, akár 110 km/h szélsebességnek is képes nyitott állapotban ellenállni.

árnyékolók_KRULLUNG HORISO MX-9000 SSRM_TLP_00-min

Homlokzati árnyékolók esetében a szél- és viharvédelem szintén rendkívül fontos szempont. A zsaluziák, redőnyök egyik fő jellemzőjéről, szélállóságról egy későbbi cikkünkben adunk majd információt, amelynek mértéke a precíz tervezés, a minőségi alkotóelemek és rendszerek alkalmazásától függ. 

Akusztikai védelem

Az árnyékolók hangelnyelő és hangvisszaverődés gátló funkciója kiemelten fontos a komfortos élettér kialakításában, ugyanis a zajszennyezettség rendkívül káros az emberi egészségre hosszútávon.

A tömör táblás árnyékolók belső kitöltése ellátható olyan szigetelőanyagokkal, amelyek a hőszigetelés mellett, homlokzatképző elemként és akusztikus védelemként is kitűnően funkcionálnak: a Krüllung akusztikai védelmet biztosító hangelnyelő anyaggal kitöltött zsalutáblája igazi innovációnak számít a hazai piacon, amely akár 13 dB-vel csökkentheti a kívülről érkező hangnyomásszintet.

A beltéri árnyékolók esetében a különböző árnyékoló szerkezetek más-más tulajdonságokkal bírnak. Az akusztikus függönyök képesek akár a hang 90%-nak elnyelésére, míg a rolók kb 60% elnyelésére alkalmasak, továbbá térelválasztó elemként is kitűnően alkalmazhatóak.

árnyékolók_Krüllung_MOME

Tűzvédelem 

Az egyik legfontosabb biztonsági szempont a tűzvédelem. Az alapanyag megválasztásánál van kiemelt szerepe, az épületek biztonsága miatt figyelembe kell venni az anyagok égési viselkedését. Léteznek olyan speciális bevonattal ellátott anyagok, amelyek késleltetni tudják a tűz terjedését, de ugyanakkor az idő múlásával elvékonyodhatnak és nagy a kockázata, hogy újra gyúlékonnyá válnak. Léteznek olyan megoldások is, ahol az anyagot alkotó elemi szálak teljes keresztmetszetében nehezen gyulladó tulajdonságúak,  így nagyobb védelmet tudnak biztosítani tűz esetén is. A Trevira CS egy olyan speciális poliészter, ami nagyban tudja gátolni a tűz terjedését.

 

Biztonság

A betörés elleni védelem is kiemelt funkció az árnyékolástechnikában. Az árnyékolók fajtájuktól függően eltérő mértékben tudják védeni az épületet a nem kívánt betolakodóktól, általánosságban elmondható, hogy teljes körű védelmet csak biztonságtechnikai rendszer (pl. riasztórendszer, biztonsági üvegezés) tud adni. Az árnyékolók ezt csak kiegészíthetik. A védelem mértékét tekintve a legnagyobb védelmet bizonyos típusú redőnyök és zsaluziák tudják megadni, az árnyékolástechnikával elérhető maximális védelem pedig egy speciális páncélzatú nyitható lamellás redőnnyel érhető el.

árnyékolók_Krullung_zsaluziaredony

Egyéb külső hatások elleni védelem

A kórházakban és közintézményekben alkalmazott antibakteriális  árnyékolók és az átlátszó plexi üveg higiéniai védőtermékek különösen nagy szerepet kaptak a koronavírus járvány megjelenésével.

A szúnyogháló, vagyis a rovarok elleni védelem is ide sorolható. Fontos, hogy a szúnyoghálók ne utólag kerüljenek beépítésre, ugyanis minimális helyigénye minden szerkezetnek van.

Energiatermelő funkció: fotovoltaikus áramtermelés

Az energiatermelő árnyékolók a napelemekhez hasonlóan képesek elektromos energiát előállítani a nap energiájából. A napelemekkel ellentétben a fotovoltaikus árnyékoló egy vékony, áttetsző réteget képez az üvegfelületen, így nem akadályozza a kilátást. Termékpalettánkon megtalálhatóak olyan árnyékolószerkezetek, melyek jól ötvözhetőek az áramtermelő funkcióval.

Az áramtermelő fólia flexibilitásának, minimális súlyának, transzparenciájának, többféle színben való elérhetőségének köszönhetően külső és belső térben alkalmazva is egyedi áramtermelő, árnyékoló megoldást jelentenek.  A fotovoltaikus árnyékoló megtervezése külön szakértő bevonását igényli.

Energiakibocsájtás mint funkció

A pergolákba, napernyőkbe épített hangulatfények, LED izzók, infrafűtés,és a beépített hangtechnika, amely integrált bluetooth funkcióval okostelefonról vagy tabletről is irányítható egy exkluzív kültéri élettér, vendéglátóipari egység kialakítására tökéletes megoldás, a megfelelő árnyékolók kombinációjával, pedig akár minden évszakban kényelmesen használható.

Az áttetsző média panelek (hálók), transzparens réteget képeznek a homlokzaton: a háló szerkezetébe integrált LED izzók bármely napszakban, az árnyékoló alapfunkciója mellett, nagyméretű grafikák, reklámok kivetítésére is kitűnően alkalmasak.

árnyékolók_Krullung_epiteszeti_halo_design

Homlokzatképzés mint funkció

Az árnyékoló szerves részét képezi az épületnek, mégis, a leggyakoribb igény, hogy szinte láthatatlanul, észrevétlenül simuljon bele az épületbe. Ugyanakkor, amikor az árnyékolástechnikai funkció a homlokzatképzés fő eszközévé válik, akkor értelemszerűen az árnyékoló kerül előtérbe mint esztétikai elem. A DM logisztikai épülete kitűnő példája a homlokzatképzésnek, három árnyékolástechnikai funkciót is betölt.

A főhomlokzaton elhelyezett fix, nagylamellás szerkezet, takarja egyrészt a menekülőlépcsőt, speciális kialakításának köszönhetően pedig, amely a földszinttől indulva az épület tetejéig besűrűsödik, negatív formaként kirajzolja a cég logóját. Az épület túloldalán megismétlődik a különös sűrűsödő-ritkuló szerkezet, itt azonban nem a földhöz fut le, hanem folytatólagosan befordul az épület alá, majd a parkoló világító álmennyezeteként éli tovább többfunkciós életét.

árnyékolók_homlokzat_Krüllung

A zöld homlokzatok megjelenésével új szintre lépett az árnyékolástechnika a fenntarthatóság terén. A növényzetnek kedvező épületfizikai tulajdonságai vannak, így érdemes megismerni a zöldhomlokzatokban és zöldárnyékolókban rejlő árnyékolástechnikai lehetőségeket. Egyik legnagyobb előnye a hősziget hatás csökkentése: mivel a városokban jóval melegebb van mint a külterületeken, az épület hűtésének szempontjából költséghatékony és környezettudatos megoldás. Ugyanis a növények párologtató tulajdonságának köszönhetően hűtik a környezetüket, akár a nyári légkondicionálás is megspórolható alkalmazásukkal.

A Krüllungnál egy innovatív projekt keretében kifejlesztettük a Klimakusztik® green-lamellának hívott prototípust, így nem csak a napvédelemben és az akusztikai védelemben (kimagasló eredmény: 7 dB-es hanggátlás), de a környezettudatos építészetben is alkalmazható megoldást nyertünk az extenzív zöldfelülettel rendelkező lamellákkal.

Esztétika mint funkció

Bár a funkció alapvetően a hasznosságot jelöli, az árnyékolók esztétikai szerepe sem elhanyagolható, ugyanis pszichikai hatást gyakorol a felhasználóra.  Szorosan kapcsolódik a már említett homlokzatképzés funkciójához, ugyanakkor mégis külön említést érdemel az esztétika, mert az árnyékolók gyakran még mindig „szükséges nyűgként” szerepelnek az építési tervben, és külön kihívást jelent, hogy szervesen kapcsolódjanak az épülethez. A megfelelő kreativitással és egy olyan szemléletmóddal, ami nem a kihívást, hanem a lehetőséget látja az árnyékolástechnikában, esztétikai szempontból is kifogástalan szerkezetek születhetnek, sőt szempont lehet a tervezés során.

Külsőleg, homlokzatképző elemként, de a belső térben is, a lakberendezés egyik sarkalatos pontja lehet az árnyékoló. A belső téri textilárnyékolók különböző nyomtatási technikákkal lehetővé teszik a személyreszabott környezet kialakítását, így egy gyönyörű festmény funkcióját is betölthetik: geometrikus, ornamentikus és egyéb növényi motívumokkal ellátott mintázatokon túl művészi és fotorealisztikus képek is nyomtathatóak az árnyékoló textilekre, sőt, irodába céglogó, reklám és egyedi grafikák megjelenítésére is kitűnően alkalmas megoldás lehet.

árnyékolók_Krullung_nyomtathato_egyedi_arnyekoloszerkezetek

Egyéb funkciók

Az árnyékolók felvehetnek olyan szerepeket is, mint a térelválasztás, vagy akár vetíthető médiafelületként is funkcionálhatnak: otthonunkban családi filmnézés irodákban pedig prezentációk tartására kivetítővászonként is kitűnően működhet.

Az ideális árnyékolók kiválasztása

A multifunkcionalitás mellett a sokszínűség az alapanyag felhasználás és a működtetés terén is jelen van. Bármilyen anyagból bármilyen mozgási formával készíthető magas minőségben árnyékoló, a megrendelő igényeihez mérten csak a fantázia szabhat határt. Ugyanakkor, ahogy már említettük, nincs univerzális mindenttudó okosszerkezet. Az ideális árnyékoló egy ideális világban minden megbízói igényt kielégít. A valóságban azonban bizonyos igények ellentmondhatnak egymásnak.

Az árnyékolástechnikai szakember felelőssége, hogy ezeket az igényeket az építettő megfelelően rangsorolja és amennyiben egymást szabotáló funkciók lépnek fel: például az esztétikai igény a hő-és fényvédelem rovására megy, akkor erről időben adjon tájékoztatást. Ilyen lehet például beltéri árnyékolásnál, ha a káprázatmentességet tökéletesen biztosító árnyékoló helyett, a megrendelő az esztétikai igényének megfelelő fényáteresztésű és szövetsűrűségű textilárnyékolót választ. Kétségtelenül ez is egy megoldás, de nem járható út, mert hosszútávon elégedetlenséget szül,, amikor az összes árnyékolót cserélni kell, mert épp az alapfunkciójukat nem tudják rendeltetésszerűen betölteni: a multifunkcionalitás, sosem jelenthet elsődleges funkcióvesztést.

Azért, hogy a sokszínűség és multifunkcionalitás ne váltson át a bőség zavarába, kiemelünk néhány irányelvet, amely hozzásegíthet az ideális árnyékolók kiválasztásához. Akár kültéri, homlokzati vagy beltéri árnyékolóról legyen szó, az elsődleges szempontok:

Fény- és hővédelem:

 •         káprázásmentesítés 
 •         épületenergetikai előírásoknak való megfelelés
 •         UV védelem (különösen óvodakertekben, játszótereken , ahol a gyermekek bőrének védelmét is szolgálja az árnyékoló)

Szabványoknak és egészségügyi, biztonságtechnikai előírásoknak való megfelelés, az adott beépítési környezet rendeltetésének függvényében:

 •         antibakteriális, PVC mentes, OEKO-TEX szabványnak megfelelő anyaghasználat
 •         balesetbiztos szélállóság
 •         tűzvédelem

Az elsődleges szempontokban nem érdemes  kompromisszumot kötni. Ahogy már említettük, ha egy árnyékolóval nem megoldható minden igény kielégítése, akkor bizonyos esetekben az árnyékolástechnikai szendvicsszerkezet kitűnő megoldás lehet.

Illetve van még egy szempont ami említést érdemel:

Nem csak az időjárásnak, hanem az idő múlásának is ellenálló árnyékolót tervezzünk.

Az egyik legfontosabb funkció az időtállóság: minőségi alapanyagok, az építési helyzet pontos ismerete, precíz tervezés és megfelelő karbantartás. A Krüllungnál így garantáljuk, hogy árnyékolástechnikai szerkezet egyben hosszútávú befektetés is legyen.

Az árnyékolástechnika jövője – kihívások és innováció

A multifunkcionalitás és az okosszerkezetek információs társadalmunk jellemző vívmányai, így az árnyékolástechnika terén is, a termékfejlesztés és a gyártmánytervezés egyre inkább elindul abba az irányba, hogy minél több életviteli igényt ki tudjanak elégíteni, legyen szó otthonunkról, vagy munkahelyünkről.

Az árnyékoló a külső és belső tér közötti harmóniának a kialakításáért felel, mind funkcionalitás mind esztétika szempontjából: az egyedi életteret és az épített környezetben élőket tükrözi. A modern életmód fejlődésével és az egyre növekedő különleges elvárásokkal párhuzamosan számos új kihívást jelentő helyzetet kell megoldania az árnyékolástechnikának.

Ezek a kihívások sok építész számára akadályt jelenthetnek. Az árnyékolástechnikai szakemberek feladata, hogy ezekből a kihívásokból innovatív megoldásokat tervezzenek és új lehetőségeket tárjanak fel – ez az árnyékolástechnika jövője. 

 

Scroll to Top
Kapcsolat email címek