Pergola

A pergola egy vízszintes síkban elhelyezett nagylamellás árnyékoló, eredeti ókori funkcióját tekintve nyitott kerti lugas, melyet pihenésre használtak. Felhasználását tekintve a teraszárnyékolók csoportjába tartozik, telepítése elsősorban családi házak teraszára, kertjébe, vendéglátóhelyek teraszára történik az épületszerkezetbe integrált, vagy épület mellé illesztett, valamint szabadonálló szerkezetként. A pergola anyagát tekintve lehet textil pergola, vagy lamellás pergola, ahol a lamellák készülhetnek alumíniumból, fából, vagy egyéb anyagból is. A lamellás pergola architektonikusabb és masszívabb szerkezet, az időjárás viszontagságaival szemben is jóval strapabíróbb a textil szerkezetekhez viszonyítva. A sajtolt alumínium lamellák készülhetnek madárszárny, repülőgépszárny, vagy egyéb négyszög profillal, de lehetőség van vízelvezető lamellaprofillal rendelkező szerkezet telepítésére is, erről bővebben itt olvashat. A lamellás szerkezetek működtetése történhet kézi, vagy motoros megoldással.

Egy új dimenzióját nyitja meg a teraszárnyékolásnak az üvegtetős pergola, ahol az üvegtető síkja biztosítja az időjárástól való védelmet, így ez az árnyékoló megoldás minden évszakban használható. Az üvegtetős szerkezet kombinálható textil árnyékolókkal, valamint lamellás árnyékolókkal is, mind az üvegtető síkja alá és fölé telepítetten. A textil rolóval és baldachinnal kombinált üvegtetős szerkezet előnye a lamelláshoz képest, hogy a textil összegyűjtött állapotban nem gátolja a kilátást, valamint az üvegtetőn keresztül télen is áthatolnak a napsugarak. Ha a textil árnyékoló az üvegtető alá kerül beszerelésre, akkor a textil roló vagy baldachin védve van az időjárás viszontagságaitól. Ellenben, ha az üvegtető síkja fölé kerül telepítésre, akkor nagyobb hővédelmet biztosít, mivel ebben az esetben az üvegtetőt nem melegítik fel a napsugarak, így az árnyékolt terasz vagy télikert kicsit hűvösebb marad. Az üvegtetős pergolák a nappali meghosszabbításaként átmenetet képeznek a külső-belső tér között. A kerti bútorok és a kerti grill télen is kint tartható az üvegtetős szerkezet alatt.

A pergola a megrendelő igényétől és az árnyékolandó terület nagyságától függően, készülhet egy, kettő vagy három mezős kialakítással. A modern pergola másik nagy előnye a széles színválaszték és felületkezelés. Az alumínium szerkezeti elemek bármilyen RAL színben porszórhatók, ami a mai design központú világban hatalmas előny. Ugyan napjainkban a natúr és fémes szürke színek használata az elterjedt, mégis könnyen választható olyan színárnyalat a szerkezeti elemek felületkezelése gyanánt, melyek akár csak kicsit térnek el a jól megszokott színvilágtól. A lamellák és a tartószerkezet színe akár különbözhet is. Érdemes kihasználni a porszórás és felületkezelési módszerekkel járó egyedi lehetőségeket és ún. struktúrlakk bevonatot kérni, amin sokkal kevésbé látszanak a szennyeződések.

A Krüllung minőségi pergolarendszereibe oldalfalak is integrálhatóak, ezzel megvédve a használót az időjárás elemeitől. A panelek különböző sűrűségű, anyagú és méretű lamella profilokkal és üvegfalak kombinálhatóak, így mindenki megtalálhatja a számára ideális, egyedi kialakítást. Extra kiegészítő az előtét roló vagy eltolható üvegfal, mely az oldalfalba integráltan tovább növeli a pergola felhasználásának idejét, elhatárolt különálló teret hoz létre, ahol a belátásgátlás is megoldott. Akár teljesen téliesíthetőek, fűtéssel, világítással és hangszórókkal kiegészíthetőek. 

Pergola A-tól Z-ig – minden, amit tudni érdemes vásárlás előtt és után c. cikkünkben részletesen írtunk a pergola kiválasztásának paramétereiről.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek