Pergola A-tól Z-ig – Minden, amit tudni érdemes vásárlás előtt és után

A pergola története

A pergola jelentése nyitott kerti lugas, amelynek története egészen az ókorba nyúlik vissza. Ez az egyik legrégebbi szabadtéri, épülethez kapcsolódó árnyékolószerkezet. Vázát eredetileg fa gerendák alkották, de készülhettek kőből vagy téglából is. Ezekre a tartóoszlopokra keresztgerendákat helyeztek, amelyre szőlőt, vagy örökzöld növényeket futtattak fel, ezáltal egy komfortos pihenőhelyet hoztak létre.

A pergola nemcsak a nap sugarai ellen nyújt védelmet, hanem a kíváncsi tekintetek elől is védelmet nyújt, nem utolsó sorban esztétikus – ez a magyarázat arra, hogy a pergola napjainkban is kedvelt árnyékolási módszer. Ugyan a klasszikus, fából készült, növénnyel befuttatott változatot felváltotta az időtálló alumínium szerkezet és a növényzet árnyékoló szerepét átvette a textil, vagy az alumínium lamellák; viszont az árnyékolószerkezet népszerűsége töretlen maradt, a pergola még mindig a közösségi összejövetelek tökéletes helyszínéül vagy a vendéglátóhelyek ideális árnyékolástechnikai megoldásaként szolgál.

Pergola-Krullung-A-pergola-tortenete

A modern pergola előnyei, avagy miért éri meg pergolát telepíteni?

Amennyiben nemcsak a terasz túlzott felmelegedésétől való védelem a szempont, hanem ki szeretne alakítani egy szabadtéri pihenőhelyet vagy vendéglátóhelyként szabadtéri vendégteret, akkor a pergola lehet a tökéletes választás. Nézzük meg pontról pontra, ez miért van így.

A pergola termékkínálat – a felhasznált anyagok széles spektrumának, valamint azok kombinációjának köszönhetően – meglehetősen széles. Készülhetnek fix, valamint mozgatható lamellázattal, melyek motoros mozgatásúak. Anyagválasztástól függően a pergolák ellenállnak az időjárás kihívásainak, akár teljesen téliesíthetők, oldalfalakkal kiegészítve teljesen zárhatók.

A pergolák az árnyékoló anyagát tekintve lehetnek:

 

Textil pergolák:

Pergola-Krullung-Textil-Pergola

Elegáns és kecses tartószerkezetének köszönhetően a teraszárnyékolás új dimenzióját jelentik az úgynevezett textil pergolák. Ez az árnyékoló típus lehet rolóval vagy pedig baldachinnal szerelt. Mindkét esetben textil árnyékoló biztosítja a hő- és fényvédelmet, ráadásul a textil árnyékolószerkezet akár vízlepergető akril anyaggal is szerelhető, amely képes egy kisebb esőtől is megvédeni a teraszon tartózkodókat. Ezek a szerkezetek akár 7 méter szélességű és 6 méter kinyúlású felület árnyékolására képesek.

A textil rolós árnyékolószerkezet, annak ellenére, hogy egy vízszintesen feltekerhető textil rolóról beszélünk, strapabíró megoldást jelent esőben is.  A 8°-25° lejtéssel, valamint víztaszító anyaggal szerelten, a pergola szerkezetébe integrált vízelvezető rendszer segítségével az esővíz elvezetése megoldott.

A rolós pergolával ellentétben a baldachinszerűen gyűjthető textil pergolaszerkezet akár teljesen vízszintes síkban is megoldja a vízelvezetést, nem szükséges a tartószerkezet lejtése. A szerkezetbe szerelt impregnált, víztaszító és hullámzó textil összegyűjti az esővizet, és az oldalsó elemekben összegyűjtve elvezeti azt. Alternatív megoldásként a vízelvezetés a tartószerkezeti elemekben is megoldott. A rolóval szerelt textil pergolához képest a baldachinos szerkezet nagyobb, akár 60 km/h szélállósággal is rendelkezik.

Lamellás pergolák

Pergola-Krullung-Lamellas-Pergola

A lamellás szerkezetek nagyon sokfélék lehetnek, mind az árnyékoló anyagát (fa vagy alumínium), a lamellák keresztmetszetét, és mozgathatóságát illetően. A lamellás pergola architektonikusabb és masszívabb szerkezet, az időjárás viszontagságaival szemben is jóval strapabíróbb a textil szerkezetekhez viszonyítva.

Az esővédő alumínium lamellás pergolarendszer, az épülethez való viszonyát tekintve, megjelenhet az épülethez kapcsolódó, az épületszerkezetbe integrált, esetleg úgynevezett „lebegő” tetőként, vagy pedig az épülettől teljesen függetlenül álló pavilonként. Minden beépítési mód más-más lehetőséget teremt a terasz vagy vendéglátótér kültéri megnövelésére. Esővédő lamellás pergolákról összefoglalónkat Pergola Prospektusunkban találja meg.

A pergolák, a megrendelő igényétől és az árnyékolandó terület nagyságától függően, készülhetnek egy, kettő vagy három mezős kialakítással. A mezők maximális mérete az egyes típusoknál az alábbi lehet:

 • Egy mező esetén a pergolaszerkezet szélessége 4 250 mm, míg a kinyúlása 7 500 mm

Pergola-Krullung-egy-mezos-Pergola

 • Kétmezős kialakítás esetén, amennyiben a lamellák párhuzamosak a homlokzattal, akkor a szerkezet szélessége 8 400 mm, a kinyúlása pedig 7 500 mm

Pergola-Krullung-ket-mezos-Pergola

 • Kétmezős kialakítás esetén, ha a lamellák derékszöget zárnak be a homlokzattal, akkor a szerkezet szélessége 4 250 mm lehet maximálisan, míg a kinyúlása eléri a 12 900 mm-t is akár.

Pergola-Krullung-ket-mezos-Pergola

 • A hárommezős, és a homlokzattal párhuzamos lamellájú szerkezet szélessége elérheti a 12 500 mm, míg a maximális kinyúlása 7 500 mm lehet

Pergola-Krullung-harom-mezos-Pergola

 • A hárommezős, a homlokzatra merőleges lamellájú szerkezet szélessége pedig 4 250 mm, míg a maximális kinyúlása elérheti a 19 300 mm-t is.

Pergola-Krullung-harom-mezos-Pergola

Az alumínium vízelvezető lamellás árnyékolók speciális trapéz formában is beépíthetők; a szerkezet kialakítása teljes mértékben a megrendelő igényeitől függ. Az alátámasztás helyét és formáját illetően változatos megoldások közül választható ki a helyhez leginkább illő kialakítás. A szerkezet rendelhető egyedi geometriájú vízelvezető tartólábbal is. Ha a beépítés úgy kívánja, a tartólábak a tér több irányában meghosszabbíthatók, teljesen egyedivé alakíthatók.

Az üvegtetős pergolák

Pergola-Krullung-uvegteto-PergolaAz üvegtetős árnyékolórendszerek esetében az üvegtető síkja biztosítja az időjárástól való védelmet, így ez a megoldás minden évszakban használható. Az üvegtetős szerkezet kombinálható textil árnyékolókkal, valamint lamellás árnyékolókkal is.

A textil rolóval és baldachinnal kombinált szerkezet előnye a lamelláshoz képest, hogy a textil összegyűjtött állapotban nem gátolja a kilátást, valamint az üvegtetőn keresztül télen is áthatolnak a napsugarak. Ha a textil árnyékoló az üvegtető alá kerül beszerelésre, akkor a textil roló vagy baldachin védve van az időjárás viszontagságaitól. Ellenben, ha az üvegtető síkja fölé kerül telepítésre, akkor nagyobb hővédelmet biztosít, mivel ebben az esetben az üvegtetőt nem melegítik fel a napsugarak, így az árnyékolt terasz vagy télikert kicsit hűvösebb marad.  Az üvegtető alá telepített textil szerkezet maximum 6 méter * 4,5 méter, míg az üvegtető fölé telepített változat maximálisan 6 méter *6 méteres terület árnyékolására képes.

Az üvegtetővel kombinált lamellás szerkezetek esetében a lamellák nyitott állapotban is láthatók maradnak. Viszont akár a tető síkja alá, akár fölé telepítve ideális árnyékoló megoldást nyújtanak.

Az üvegtetős pergolák a nappali meghosszabbításaként átmenetet képeznek a külső-belső tér között. A kerti bútorok és a kerti grill télen is kint tartható az üvegtetős szerkezet alatt.

Pergola-Krullung-uvegteto-Pergola

A modern pergolák védelmet nyújtanak minden időben

A modern szerkezetek a fény- és hőszabályozáson túl, a mozgatható lamellákkal vagy vízlepergető akril anyagokkal és ponyvával rendelkező szerkezetek ellenállnak az esőnek, a lamellás árnyékolók 120 kg/m2 terhelésű hónak is, így az árnyékolt terület minden évszakban használható.

A mozgatható lamellás szerkezetek 3 és fél évszakos megoldást nyújtanak, mivel ugyan ellenállnak a hónak, azonban nagy hóteher (120 kg/m2) és 88 km/h-s szélsebességet meghaladó vihar esetén a lamellák nyitása szükséges, így a terasz összességében nem védett a csapadék ellen. Ha a kerti bútorokat egész évben kint a szabadban szeretné tartani a megrendelő, érdemes az üvegtetős pergolákat is számba venni, melyek textil árnyékolószerkezettel kombinálva 4 évszakos megoldást nyújtanak.

Szintén a megrendelő igényeihez igazítva tervezhető a pergolához oldalfal is, amellyel akár egy teljesen védett, zárt télikert is kialakítható.

A modern pergola alkalmazkodik az épület design-jához

A Krüllung pergoláinak egyik nagy előnye, hogy nem standardizált méretek szerint gyártottak. A megszokott négyszög formától eltérően, az árnyékolófelület lehet trapéz formájú, vagy négyszög formából kiharapott geometriájú szerkezet is, amelyik pontosan illeszkedik a beépítési szituációhoz.

Pergola-Krullung-design-Pergola

A modern pergolák másik nagy előnye a széles színválaszték és felületkezelés. Az alumínium szerkezeti elemek bármilyen RAL színben porszórhatóak, ami a mai design központú világban hatalmas előny. Ugyan napjainkban a natúr és fémes szürke színek használata az elterjedt, mégis könnyen választható olyan színárnyalat a szerkezeti elemek felületkezelése gyanánt, melyek akár csak kicsit térnek el a jól megszokott színvilágtól. A lamellák és a tartószerkezet színe akár különbözhet is. Érdemes kihasználni a porszórás és felületkezelési módszerekkel járó egyedi lehetőségeket és ún. struktúrlakk bevonatot kérni, amin sokkal kevésbé látszanak a szennyeződések.

Pergola-Krullung-design-Pergola

Extra igényeket is kiszolgál az árnyékoláson túl

A beépített LED világítás, az infrafűtés, a hangtechnika, az időjárásérzékelő már szinte az alapfelszereltség részét képezi a modern pergolának, így ezekkel a kiegészítőkkel a pergola akár éjjel vagy hűvös időben is használhatóvá válik.

Pergola-Krullung-design-Pergola-LED-vilagitas

Pergola-Krullung-design-Pergola-idojaraserzekelo

Pergola-Krullung-design-Pergola-LED-vilagitas

Ráadásul a megrendelő igényeihez alkalmazkodva az árnyékolószerkezet minden oldalról zárható, fedett térré is alakítható az újdonságnak számító, tartószerkezeti szerepet betöltő oldalfal panelekkel, melyek akár a szerkezet tartólábait is kiválthatják. A panelek különböző sűrűségű, anyagú és méretű lamella profilokkal és üvegfalak kombinálhatóak, így mindenki megtalálhatja a számára ideális, egyedi kialakítást.

A vízelvezető lamellákkal szerelt pergolák fix vagy eltolható üvegpanelekkel kombinálva a hűvös őszi vagy téli időszakban is használhatóvá válnak, és infrafűtés beépítésével még összkomfortosabbá tehetők. A közösségi összejövetelek így a hidegebb hónapokban is megtarthatók.

Ugyancsak extra kiegészítő az előtét roló vagy eltolható üvegfal, mely a pergola oldalfalába integráltan tovább növeli a pergola felhasználásának idejét, elhatárolt különálló teret hoz létre, ahol a belátásgátlás is megoldott.

Pergola-Krullung-design-Pergola-oldalfal

Pergola-Krullung-design-Pergola-oldalfal

A lamellás szerkezet speciális megvezetésű zipzáras rolóval kombinálva sokoldalú felhasználást eredményez a teraszon.

Nemcsak fix rendszerek léteznek, hanem a mozgatható lamellás vagy ponyvás megoldások lehetővé teszik az árnyék, félárnyék és napfény közötti választást a felhasználó pillanatnyi igényeinek megfelelően.

Tömör szendvicspanel felületekkel kiegészítve a szerkezet biztonságot jelenthet a szabadban tartott kerékpároknak vagy kerti bútoroknak minden időben.

A modern pergola teljesen egyedivé alakítható fix, vagy mozgatható fa és alumínium lamellás kiegészítő elemekkel, melyek vízszintes vagy függőleges síkban extra árnyékoló felületként, térelhatárolóként működhetnek.

A lamellák tengelye lehet függőleges vagy vízszintes. Nemcsak fix dekorációs elemként lehet szép megoldás, hanem eltolható oldalfalként sokoldalúbb felhasználást eredményez.

Az oldalfal kitöltésének típusa egyre növekvő lehetőségekkel gyarapodik. A lehetséges változatokról érdemes inspirációt gyűjteni az alábbi képsorokból:

Nemcsak az oldalfal panelekkel, hanem az egyedi tartólábakkal is különleges szerkezet kialakítást érhetünk el. A tartólábak a szerkezeten akár túl is nyúlhatnak, vagy sajátos formát ölthetnek.

Az “okos” pergola

A modern, “okos” házakhoz az árnyékolástechnikának is alkalmazkodnia kell, ezért a megrendelői igények életre hívták az “okos” pergolát. Ez az árnyékoló egy teljesen automata szerkezet, mely távirányítós működtetéssel, eső-, hó- és szélérzékelővel, motoros mozgatással, a komfortérzet növelése érdekében a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Mozgatható lamellás vagy összegyűjthető szerkezet, mely minden időjárásban tökéletes védelmet biztosít – Mind textil pergolák, mind lamellás szerkezetek esetében lehetőség van az úgynevezett “okos pergola” kialakítására. Lamellás szerkezetek esetében a lamellák 0°-90°-ig dönthetőek, még a textil pergolák az időjárásnak megfelelően összegyűjthetőek. A lamellák nyitásával, vagy a textil betekerésével és összegyűjtésével a természetes szellőzés megoldható, valamint hűvösebb időjárás esetén a napsugarak beengedhetők a teraszra. Textil pergola esetén a nyári napozás is megoldható. Az épület energiafelhasználása télen-nyáron csökkenthető.
 • Időjárás szenzorokkal kiegészített – Esőérzékelővel szerelten a lamellás szerkezetek automatikusan bezárnak, eső esetén. Hószenzorral szerelten a lamellás pergolák automatikusan 90°-ig nyitnak hóesésben vagy bármilyen téli csapadék esetén. Szélszenzorral felszerelve a pergola lamellái 80 km/h körüli szél esetén kinyílnak. Szolár szenzorral szerelten a lamellák automatikusan zárnak a beállított értékeknek megfelelően.
 • Távirányítóval vezérelhető
 • Akár mobiltelefonról / tabletről / PC-ről irányítható intelligens lakásfelügyeleti rendszer – A világítás, a fűtés, az előtét rolók, valamint a lamellák is egyetlen mobiltelefonról távolról működtethetőek. Az életmódhoz igazítható forgatókönyv alapján a különböző berendezések az előre beállított módon működnek. Az érzékelőkkel automatikusan működik az árnyékoló az évszaknak megfelelően. A program tájékoztatja a felhasználót az otthon történt változásokról.

Hogyan válasszunk árnyékolástechnikai céget?

A megfelelő árnyékolástechnikai cég megtalálása nem egyszerű feladat. Fontos, hogy az árnyékolással kapcsolatos munkafolyamatok (tervezés, gyártmánytervezés, gyártás, kivitelezés, karbantartás) egy kézben legyenek összefogva, ugyanis csak ebben az esetben tudnak a munkafolyamatok egymáshoz gördülékenyen kapcsolódni, illetve karbantartási és javítási munkálatoknál könnyen visszakövethetők.

Árnyékolószerkezet választása előtt, érdemes egy olyan céget választani, amelyik komplett szolgáltatást nyújt. Az ideális partner a szaktanácsadáson, ajánlatadáson túl, vállalja az árnyékolószerkezet komplett megtervezését és kivitelezését, valamint a beszerelést követően a garanciális időszakon túl az árnyékolók rendszeres és szakszerű karbantartását.

Megrendelés menete

 • Első lépésként érdemes meghatározni az árnyékoló telepítési helyét, majd az árnyékolóval szemben támasztott funkcionális igényeket: az elsődleges tervezési szempontokon, a hő- és fényvédelmen túl a másodlagos funkcionális elvárásokat is. A teraszárnyékoló kialakítását már időben, legjobb esetben az épület tervezésével párhuzamosan érdemes megtervezni, ekkor tud ugyanis az árnyékolószerkezet leginkább az épülettel összhangba kerülni. Amennyiben épületszerkezetbe integrált pergola az igény, ajánlott már az épület megtervezése előtt árnyékolástechnikai szakemberhez fordulni. Természetesen utólagos beépítésre is van mód. Ebben az esetben az épülethez csatlakozó vagy különálló pavilonszerű megoldás javasolt, mely nem igényel túlzott beavatkozást az épületszerkezetbe.
 • A kapcsolatfelvételt követően, az igényeket és a beépítési szituációt tisztázva, elindul a közös gondolkodás, melyből megszületik az árnyékolástechnikai koncepció. A koncepció megszületése előtt érdemes több alternatív megoldást szemügyre venni annak minden előnye és hátránya tisztázásával.
 • A koncepció megszületését követően szakembereink árajánlatot készítenek a kívánt szerkezetről, továbbá más alternatív, esetleg költségcsökkentő változatról.
 • Amennyiben az ajánlat alapján a termék és szolgáltatás megrendelésre kerül, közös megállapodás születik az árnyékolószerkezet kivitelezésének részleteiről.
 • A megrendelést követően mérnök kollégáink részletes műszaki tartalmat (RMT-t) készítenek az árnyékolószerkezet pozíciójáról, jellemző csomópontjairól, vezérléséről. Az RMT elkészítése elengedhetetlen az árnyékoló osztásrendje, csomóponti kialakítása, rögzítési módja, a homlokzat esztétikai rendje, valamint az építési pontatlanságok elkerülése érdekében. Mindemellett, ezzel a műszaki tartalommal, a megrendelő részére is egyértelművé válik minden részlet, minden kiosztás és méret, a más épületszerkezetekhez való kapcsolódás, az anyagminőség és a szín. Az RMT-vel már a beépítés előtt modellezhető a beépítési sorrend, kiküszöbölhetőek az építés közben, gyakran utólag felmerülő építési eltérések.

Egy professzionális kivitelező csapat az építészmérnökön és árnyékolástechnikai szakembereken túl, szakértő szerelőcsapattal is rendelkezik, akik jól tájékozódnak a mm-pontos műszaki rajzok világában. Ez utóbbi megléte elengedhetetlen része a problémamentes helyszíni munkálatoknak. A beszerelést követően Önnek csak élveznie kell az új árnyékolószerkezet által nyújtott kényelmet.

Összegzés

A pergola már az ókorban is kedvelt árnyékolási módszer volt, napjainkra pedig luxus kategóriájú árnyékolástechnikai rendszerré nőtte ki magát. Ha Ön pergolát tervez a teraszára, kertjébe és kérdései vannak, forduljon hozzánk bizalommal, ugyanis mi több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk az árnyékolástechnikában, biztosítjuk az igényes, minőségi szerkezet komplett kivitelezését a tervezéstől a karbantartásig, mellyel hosszútávú, extra kényelemmel ruházhatja fel akár otthonának vagy vendéglátó helységének teraszát.  Böngéssze addig is megújult TERMÉKKERESŐNKET, amelyben minden pergola típus helyet kapott, valamint keressen minket bizalommal, támogatjuk a megfelelő döntéshozásban akármilyen árnyékolószerkezetről legyen szó.

Scroll to Top
Kapcsolat email címek