Nagylamellás árnyékoló

A nagylamellás árnyékoló a Krüllung mérnöki specialitásának számít. A termék sokoldalúsága abban rejlik, hogy a lamellák anyaga és keresztmetszete gyakorlatilag szabadon választható, a mozgatás módja és síkja is egyedileg tervezhető.  A lamellák lehetnek fixek, vagy mozgathatóak, illetve a mozgatás történhet kézi vagy motoros működtetéssel. Minden nagylamellás árnyékoló megoldás egyedi. A lamellák anyaga attól függően, hogy külső vagy belső térben alkalmazzuk őket, lehet alumínium, fa, textil, kő, kerámia, üveg vagy más egyedileg választott anyag.

A nagylamellás árnyékolóra leggyakrabban abban az esetben esik a választás, ha a homlokzaton vagy a belső térben a homogenitás elérése az építészeti törekvés. Ez valósult meg a Krüllung Irodaház nagylamellás árnyékolói esetében is, ahol a homlokzatburkolattal azonos minőségű kőlamellás árnyékoló valósult meg, vagy belső térben a kis-sváb-hegyi lakóház esetében, ahol a tölgy furnérozott nagylamellás árnyékoló anyagában és osztásában is illeszkedik a belsőépítészeti koncepcióhoz.

A nagylamellás árnyékoló alkalmazható függőleges síkban, homlokzati árnyékolóként, belső térben térelválasztó elemként. Homlokzati alkalmazásakor akár az épületet körülölelő hő- és fényszabályozásra alkalmas külső héj szerepébe is kerülhet, mely meghatározza az épület karakterét, ahogy a Kecskemét Campus esetében.

A lamellás szerkezetek vízszintes síkban alkalmazott változata a pergola, ahol a lamellák keresztmetszete elsősorban a vízzáróssággal szemben támasztott igényektől függ. A lamellák keresztmetszete számtalan lehetőséget kínál. A madárszárny, repülőgépszárny, négyszög profilok mellett, lehetőség van perforált lamellák mozgatására, mely szerkezet teljesen zárt állapotában sem szüntetni meg a vizuális kapcsolatot a külső környezettel. Egyedi és exkluzív, szép megoldást nyújtanak azok a textil nagylamellás árnyékolók, melyek teljesen egyedi kivitelben készültek el az egykori budai városháza üvegtetővel fedett pihenő-, és vendéglátóterei fölé.

Nemcsak a lamella profilja variálható, a standard RAL színeken túl, lehetőség van a lamellák egyedi pórszórására, akár az egyes lamellák színe is különbözhet. Kedvelt megoldás lehet ez egy óvodai, játékos hangulatú árnyékoló megtervezésekor, ahogy a Mustármag Óvoda esetében is történt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek