Lakóház, Budapest XII. Kis-Sváb-hegy

Ahol az árnyékolószerkezettel szemben támasztott igény meghaladja hagyományos feladatát, s az árnyékolás funkcióján túl olyan követelményeknek kell eleget tennie, mint a belátásgátlás, vagy a biztonságtechnika, ott a tervezőkkel és a megrendelővel közös együttműködésben, árnyékolótervezőként mi is kibontakoztathatjuk kreativitásunkat.

Helyszín: Budapest XII.

Tervező: Kalmár László, Zsuffa Zsolt (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2015

A Kis-Sváb-hegy oldalában 2014-2015-ben elkészült, Zsuffa és Kalmár építészpáros által tervezett villaépület építészetileg heterogén környezetbe illesztése komplex válaszokat követelt. A sokféleségre történő reflektálás mellett fontos tervezési szempont volt a budai panoráma felé nyitás, valamint a szomszédos telken álló hetvenes-nyolcvanas években épült társasháztól való elzárkózás.

Mérnöki válaszaink megalkotásakor fontosnak tartottuk a nívós építészeti elemeket felsorakoztató családi ház értékeit figyelembe venni. A homlokzat karakterességét a pozitív-negatív terek, valamint a szürke tégla és az aranyló sárgaréz felületek váltakozása adja. S hogy a felületek valóban tömörnek hassanak, a nyílászárók elé, a sárgaréz burkolat színével megegyező zsaluziák kerültek. Ahol a funkció azt kívánta, ott fix lamellázatú árnyékoló táblákat telepítettünk, melyek az üvegfelületek tisztíthatósága céljából manuálisan felnyithatóak.  A fix lamellás szerkezetek lamelláinak kiosztása, mérete és színe pontosan megegyezik a zsaluziák lamelláinak ritmusával.

A kerti tároló fix lamellás árnyékolói ajtószerűen nyithatóak, valamint egy elegáns réz zárral zárhatóak.

A villaépület árnyékolástechnikai szempontból legegyedibb szerkezete a tölgy furnérozott nagylamellás árnyékoló. Az emelet előterébe érkezve, a lamellás szerkezet a padlótól induló falburkolatból nő ki, s kapaszkodik egészen a mennyezetig.  Osztása megegyezik a vele szemben lévő falburkolat osztásával, s nem utolsósorban zárt állapotában eltakarja a szomszédos épület erkélyeinek kavalkádját.

Videók

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek