Belső téri árnyékoló

Az árnyékolószerkezetek elhelyezkedésünk szerint lehetnek külső, vagy belső téri szerkezetek. A legideálisabb és legenergiahatékonyabb megoldás az, ha ún. árnyékolástechnikai szendvicsszerkezetet alkalmazunk, mely több külső, valamint belső téri árnyékolószerkezet egyidejű alkalmazását jelenti. A nagyobb hővédelmet elsősorban külső téri szerkezetek képesek biztosítani, még a fényvédelemről, valamint a belső fényszabályozásról a belső téri árnyékolók gondoskodnak megfelelően.

A hagyományos belső téri árnyékolószerkezetek, mint a függönyök, rolók, lapfüggönyök, szalagfüggönyök mellett, kevésbé elterjedt szerkezetek alkalmazása is lehetséges, úgy mint a plisszék, vagy a textil zsaluziák, baldachinok. A beltéri árnyékolástechnika számos alkalmazási területét mutatjuk be ebben a cikkünkben.

Az épület funkciója is meghatározza, hogy milyen árnyékolószerkezet kerül kivitelezésre az adott térben. Családi házak és lakófunkciók esetében a legelterjedtebb a rolók, lapfüggönyök, függönyök, textil plisszék alkalmazása, irodatérben a szalagfüggöny, reluxa a leggyakoribb, míg oktatási vagy egészségügyi funkciókat ellátó terekben bármely típus alkalmazása elterjedt a megfelelő textil anyag hozzárendelésével. Ennek kiválasztásához minden esetben hozzáértő árnyékolástechnikai szakember segítsége javasolt, de ebben a cikkünkben is írtunk róla, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni a belső téri textilek kiválasztásakor. 

A belső téri árnyékolók használata megjelenhet a szokványostól eltérő funkciók esetében is pl. térelválasztó szerepben. Mindezt néhány tökéletes példa szemlélteti az Archdaily cikkében.

Egy nagyon szép, egyedi belső téri megoldás született a régi budai városháza üvegfedésének síkja alá telepítve, egy textil nagylamellás szerkezet, mely a tervezővel közös együttműködésben hosszú kísérletezési és fejlesztési időszakot követően jött létre.

A belső téri árnyékolók megtervezése éppoly gondos odafigyelést igényel, mint a többi belsőépítészeti elem, emiatt gyakran a belsőépítészek feladata, hogy a tervezési fázisban gondoskodjanak a megfelelő belső téri hő- és fényszabályozásról. Ebben nyújt segítséget a Krüllung Csapata!  

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek