Árnyékolók a belsőépítészetben

Az embert körülvevő terek a használót tükrözik, saját egyedi világunkat reprezentálják. A belsőépítészek feladata, hogy összhangot teremtsenek a felhasználó, valamint belső tér között funkció és lépték tekintetében, és megtalálják az ehhez szükséges megfelelő anyagokat. Harmónia létrehozása egyén és tér között – röviden megfogalmazva ez a feladat.

Az egyediségnek többféle megnyilvánulása lehetséges a belső térben. Nemcsak a bútorok, a szaniterek, a világítóberendezések tehetnek egy enteriőrt egyedivé, otthonossá. Az árnyékolószerkezetek éppoly gondos belsőépítészeti tervezést igényelnek, esztétikai értéket képviselnek, valamint befolyásolják a tér elrendezését, hangulatát. Már a tervezési fázis első szakaszában érdemes az árnyékolókat megálmodni, ugyanis a belsőépítészeti csomópontok kialakítására is hatással lehetnek.

Gondosan megtervezett belső tér összhangja

Az árnyékolószerkezetek kapcsolatot teremtenek külső és belső környezet között: illeszkednek a belső tér hangulatához, berendezéseihez, valamint kifelé a homlokzati kép részévé válnak. A belső térben alkalmazott hagyományos szerkezetek mellett, a szokványostól eltérő megoldások is lehetségesek. A belső tér funkciójától függően, a már megszokottnak számító függönyök, rolók és lapfüggönyök mellett más, kevésbé elterjedt megoldások is lehetségesek. A belső téri plisszék és textil zsaluziák ugyancsak légies és elegáns lehetőséget kínálnak.

Árnyékolás textil rolóval és lapfüggönnyel

Árnyékolás textil plisszével és textil zsaluziával

A szalagfüggönyök irodatérben való alkalmazása új értelmet kap, ha megismerjük a lehetséges méretválasztékot és az anyagok sokszínű alternatíváit. Például egy 250 mm széles lamellával kialakított szalagfüggöny sokkal elegánsabb megjelenést nyújt egy nagyvonalú térben, mint 89 mm széles vagy 127 mm széles társaik.

Árnyékolás textil szalagfüggönnyel irodaépület közösségi tereiben 127 mm széles lamellákkal és családi ház nappalijában 250 mm széles lemellákkal

Amennyiben még a tervezés korai fázisában sikerül az építésszel / belsőépítésszel együtt gondolkodnunk, nagyon szép, ízléses egyedi megoldások születhetnek. A motorosan forgatható textil nagylamellás szerkezetek akár üvegtető alatt, vízszintes síkban, akár térelválasztó elemként függőleges síkban jól funkcionálhatnak. A lamellák nagy méretének köszönhetően elsősorban üvegtető alatti, belső udvarok árnyékolószerkezeteként ideális. Legnagyobb előnye, hogy nemcsak téglalap alakú felületek lefedésére, hanem egyedi geometriával rendelkező terek árnyékolására is alkalmas.

Műemlékvédelem alatt álló épület elegáns és esztétikus rekonstrukciója textil nagylamellás árnyékolószerkezettel // PADA Doktori Iskola, Buda

Az árnyékolószerkezetek funkcionálisan betöltött szerepük – fényszabályozás, sötétítés, teljes fényzárás, belátásgátlás – mellett más extra tulajdonságokkal is rendelkezhetnek. Extra funkcióként a hangelnyelés, vetíthetőség, tűzvédelem, antibakteriális hatás, valamint az esztétika is elvárt igény lehet, s a belsőépítészeti koncepció fontos részévé válhatnak. Akár multifunkciós szerkezetté alakulhatnak.

Belátásgátlás és sötétítés két rétegben függönyökkel // Life House, John Pawson

Belátásgátlás és sötétítés két rétegben rolókkal // Four Season Hotel, Budapest

Belátásgátlás, fényzárás és vetíthetőség két rétegben rolókkal // Nyaraló, Balatonszárszó

Az árnyékoló általában külső és belső tér között teremt kölcsönhatást. Külső és belső térelválasztó szerepe mellett azonban, érdemes megemlítenünk belső és belső tér közötti térelhatároló szerepét is.

Érzékeny átmenet külső és belső tér között // Haus Allgaier, Christian Kerez

Külső és belső tér kapcsolata // Nyaraló, Balatonszárszó

Balra: Nagy irodatér függönyökkel modulálva, ahol az árnyékoló hagyományos szerepétől eltekintve, térelválasztó és fényszóró szerepet tölt be. Jobbra: Akusztikai térelválasztás függönyökkel közösségi térben

Az árnyékoló határozottabb térelhatároló elemként – Belső és belső tér kapcsolata // Családi ház, Budapest

Belső téri árnyékolószerkezetek kapcsán először talán a textíliák jutnak eszünkbe, azonban ezen a szakterületen sem kizárt más anyagok használata. Ahogy korábbi példánkon keresztül bemutattuk, a nagylamellás szerkezetek is megjelenhetnek a belső téri koncepció részeként. Ez a mozgatási mód azonban a textilen túl, számtalan más anyaggal kombinálható. A lamellák készülhetnek tömör fából, alumíniumból, vagy akár műanyagból, kerámiából, kőből is.

Az árnyékolószerkezet a belsőépítészeti koncepció “magjaként”, a burkolat részeként jelenik meg // Családi ház, Budapest

Hagyjuk fantáziánkat szabadon szárnyalni! Minden ötletre találunk kivitelezhető megoldást.

 

 

Scroll to Top
Kapcsolat email címek