Árnyékoló ponyva

Az árnyékoló ponyva műszakiasabb megnevezéssel fix napvitorla a napvitorlák egyik típusát jelöli. Működését tekintve egy nagyon egyszerű kifeszített textil szerkezet, mely tetszőleges rögzítési megoldásainak, valamint egyszerű telepítésének köszönhetően sokoldalúan felhasználható árnyékolószerkezetet eredményez.

A fix, kifeszített ponyvák előnye, hogy a megfelelő széláteresztő anyaggal és rögzítő elemekkel szerelve, hosszantartó fix árnyékoló megoldást nyújt a teraszon, kertben, homokozó stb. fölött, meglehetősen karbantartás mentes megoldást nyújt egész nyár során. Hátránya azonban, hogy a folyamatosan kifeszített textil nagyobb viharok esetén megsérülhet, vagy teljesen tönkremehet, ugyanis kézi-, vagy motoros mozgatású testvéreihez képest nem rendelkezik időjárás érzékelő szenzorral, mely gondoskodik a textil betekeredéséről a meghatározott szélérték fölött.

Az árnyékoló ponyva, vagy fix napvitorla formáját tekintve számos lehetőséget tartogat, a közismertebb háromszög-, valamint négyszög formákon túl, sokszög formájú szerkezetek kivitelezésére is van lehetőség. Egyik speciális változata a fix napvitorláknak a különleges membrán anyaggal telepített, ún. 3D napvitorla, mely látványos háromdimenziós megjelenésének köszönhetően egyedi építészeti értéket képvisel. Megfelelő mérnöki tervezéssel ez a szerkezettípus kiváló és időtálló megoldást nyújt óvodakertek vagy játszóterek árnyékolójaként, de ideális lehet közterek, parkok pihenőinek árnyékolására is, mint pl. az Újhegyi Sétány strapabíró mérnöki szerkezete.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek