Az árnyékolás szerepe a tanulás külső, belső tereiben

Hogyan járulhatnak hozzá az árnyékolástechnikai megoldások a tanulási terek komfortjához külső és belső térben?

Az már köztudott és elfogadott tény, hogy az árnyékolószerkezetek nagyban hozzájárulnak az épület belső téri hőmérsékletének és fényviszonyának szabályozásához, az energiatudatos tervezéshez. Azonban a megfelelő eszközök használata nemcsak a nyári és téli energiafelhasználás csökkentéséhez járul hozzá, hanem befolyásolja az egyén közérzetét külső és belső térben egyaránt.

Oktatási terek komfortkövetelményei

Az általános komfort követelményeken túl a fejlődés, tanulás tereiben egyéb speciális követelményeknek is meg kell felelnie az árnyékolóknak. A választott megoldások az építészeti, tájépítészeti és belsőépítészeti koncepció részeként támogathatják egy inspiráló környezet kialakítását a külső közösségi terektől, udvaroktól az épület homlokzatán át egészen a belső terekig. Haladjunk ebben a folyamatban mi is a külsőtől a belső terek felé és vizsgáljuk meg a térrel kapcsolatos funkcionális elvárásokon keresztül, hogyan járulhatnak hozzá az árnyékolástechnikai megoldások a tanulási terek komfortjához.

Közösségi terek, játszóterek, óvodakertek kültéri árnyékoló megoldásai

A szabadban töltött önfeledt és gondtalan játék lehetősége gyerekkorban elengedhetetlen, s a környezetpszichológiai tanulmányok azt mutatják, hogy a közösségi tér, játszótér, óvodakert, iskolaudvar berendezése hatással van a gyerekek viselkedésére, gondolkodására, fejlődésére.

Holdfény Óvoda, Budaörs – tervezők: Kalmár László, Zsuffa Zsolt (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem) – fotó: Palkó György
Holdfény Óvoda, Budaörs – tervezők: Kalmár László, Zsuffa Zsolt (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem) – fotó: Palkó György

UV védelem

Bármilyen árnyékoló típus mellett döntünk, a szabadban elengedhetetlen, hogy felelős tervezőként gondoskodjunk a megfelelő UV védelemről. Ugyanis a napsugarak emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatása mellett, a káros tulajdonságokat is érdemes figyelembe venni és megfelelően védekezni ellenük. A napsütés UVA és UVB sugarai károsítják az emberi bőr szerkezetét, a megfelelő védekezés a gyerekek esetében fokozott odafigyelést igényel.

A kültérben alkalmazott textil árnyékolók esetében elengedhetetlen a minősített textilek alkalmazása. A speciális UV álló szövetek növelik az emberi bőr természetes védekezőképességét a káros sugarak ellen. Teraszárnyékolóink textíliáit a legszigorúbb UV standard 801 követelménynek megfelelően teszteltük és tanúsítottuk, legyen szó napernyőről, napvitorláról vagy napellenzőről.

Biztonság

A napernyők és napvitorlák talajhoz való rögzítése az EN 1176 német szabványnak megfelelően történik, mely a játszótéri felszerelések és felületek általános biztonsági követelményeit határozza meg. Ebbe beletartozik az a rendelet is, miszerint az árnyékolószerkezet rögzítése minimum 40 cm-rel a talaj felszíne alatt kell történjen.

A védelmi szempontok fokozása érdekében az alumínium és acél tartószerkezeti elemek talaj feletti része is burkolásra kerül. A gyerekeket mechanikai sérülések ellen az árnyékolók tartószerkezeti elemei tépőzáras rögzítéssel ellátott ütközéstől védő puha, színes szivaccsal fedhetők be.

Külső homlokzat árnyékolási megoldások

A külső homlokzat árnyékoló megoldások az épület külső burkának részét képezik, mégis a belső hő komfortra, a fényviszonyokra, a tanulási folyamatokra vannak a nagy hatással.

Hővédelem

Mindannyian voltunk egyszer iskolai tanulók, így biztosan találkoztunk olyan kellemetlenségekkel, amikor májusban-júniusba a tanterem túlzottan felmelegszik a tűző nap hatására és képtelenség a tananyagra koncentrálni. A legjobb megoldás külső homlokzati árnyékoló tervezése esetében, ha az időjárás folyamatos változásait követni tudó árnyékolót, pl. zsaluziát alkalmazunk. A 3-rétegű üvegezés előtt alkalmazott lamellás zsaluzia akár 5%-ra csökkentheti az épületbe jutó hőmennyiséget. A zsaluzia fokozatmentes szabályozhatóságának köszönhetően a belső térbe jutó fényt is megfelelően képes szabályozni.

AUDI Iskola, Győr – tervezők: Geiszter Róbert, Korcsák Jeliszej, Mondvai Márton, Zsiga Balázs (Óbuda Építész Stúdió Kft.) – fotó: Palkó György

Oktatási épületek esetében kedvelt megoldás az eltolható zsalutáblás árnyékoló, mely a számtalan keretprofil és kitöltés típus kombinációjának köszönhetően hatalmas tervezői szabadságot nyújt. A belső tér igényeit legsokoldalúbban kiszolgáló eredményért ennél az árnyékolónál is a mozgatható lamellás változatokat javasoljuk.

Porpáczy Aladár Technikum és Kollégium, Fertőd – tervezők: Supka-Kovács Tamás, Várhelyi Gergely (Meander Sopron Építész Iroda Kft.) – fotó: Palkó György

Vizuális kapcsolat a környezettel

Amennyiben fix árnyékoló kialakítás mellett dönt a tervező, homlokzatból kinyúló lamellás szerkezet beépítése javasolt. Ez a típus ugyanis biztosítja a megfelelő kilátást, vizuális kapcsolatot teremtve a külső környezettel.

Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája („Kiskossuth”), Debrecen – tervezők: Novák Róbert (Reálterv Építész Iroda Kft.) – fotó: Palkó György

A kinyúló lamellás szerkezetek esetében a lamella kiosztás megtervezése szigorú szerkesztési szabályok mentén történő mérnöki tervezést igényel. Megfelelő tervezéssel a kinyúló árnyékolók az épületbe jutó hőmennyiséget 25-40 %-ra képesek csökkenteni. Ennél a szerkezetnél érdemes figyelembe venni, hogy a környezetből visszaverődő szórt fény ellen kevésbé nyújt hatékony megoldást egy homlokzat előtt függőleges síkban alkalmazott árnyékolóval, pl. zsaluziával szemben.

Design és esztétika

A külső homlokzati árnyékolók a homlokzat külső burkát képző, az energiahatékonyságot jelentősen javító, valamint a homlokzati megjelenést alakító izgalmas és tervezhető lehetőségként is felfoghatók.

Mustármag Óvoda, Szolnok – tervezők: Álmosdi Árpád, Csendes Mónika, Ilyés Marianna, Pölös István (Ártér Építészműterem Kft.) – fotó: Palkó György
Neumann János Egyetem, Kecskemét – tervezők: Hartvig Lajos DLA, Bánáti Béla (Bánáti + Hartvig Építész Iroda Kft.), Nyéki Gábor (LIMA Design Kft.) – fotó: Palkó György

A nagylamellás szerkezetek hő- és fényvédelem szempontjából is kiváló megoldást nyújtanak, valamint akár a teljes homlokzati megjelenést alakító, homlokzatképző elemként is alkalmazhatók.

Oktatási intézmények árnyékolástechnikai megoldása belső térben

A közintézményi környezetben fontos szabályozásoknak kell megfeleljen az anyag: pl éghetőségi szempontok, transzparencia, káprázásmentesítés, fényállóság, tisztíthatóság, akusztika, PVC mentesség stb. Ezek közül a szempontok közül azokat az igényeket igyekszünk felsorolni, amelyek leginkább hatással lehetnek a belső tér komfortérzetére.

Fényvédelem

Míg a külső téri árnyékolószerkezetek a hővédelemben játszanak fontos szerepet, a belső téri megoldások leginkább a fényvédelem és fényszabályozás szempontjából elengedhetetlenek. A belső téri textil árnyékolók esetében a megfelelő anyag kiválasztására érdemes nagy hangsúlyt fektetni.

Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka – Szent Gellért terem, Budapest – tervezők: Félix Zsolt DLA, Fialovszky Tamás, Gulyás Bálint, Kenéz Gergely, Takács Dániel PhD, Varró Dorottya (Építész Stúdió) – fotó: Palkó György

Egy hagyományos textil roló alapesetben 70 %-ra képes csökkenteni az épületbe jutó fény mennyiségét, azonban megfelelő szakértelemmel ez az érték akár 0 – 30%-ra csökkenthető a funkciónak megfelelően!

Belátásgátlás – káprázásmentesítés – sötétítés – fényzárás

A transzparencia az anyag szövésének sűrűségéből és elemi szálai áttetszőségéből adódó tulajdonság. Eszerint a belső térben alkalmazott textilek lehetnek:

  • transzparens anyagok, melyek a sugárzó fénytől védenek meg, de a kilátás megmarad,
  • féltranszparens anyagok, mely a speciális szövetszerkezet következtében már részben belátásgátló, valamint a sugárzó fénytől is erősebb védelmet biztosít,
  • nem transzparens anyagok, mely a sűrű szövetszerkezetnek köszönhetően teljes belátásgátlást biztosít, valamint a tükröződő fénytől is megvéd,
  • sötétítő / fényzáró anyagok, melyek az anyag hátoldalán található speciális bevonatnak köszönhetően a textil teljesen fényzáró anyagot eredményeznek. Külső betekintés nem lehetséges.

Akusztikai komfort

A zavaró zajhatások kiküszöbölése, jó hangelnyelés, visszhangosság csökkentése növeli a tanulás hatékonyságát, megkönnyíti a beszédértést, megakadályozza a fejfájás és a rossz közérzet kialakulását. A különböző textil árnyékolók képesek a hang visszaverésére, a részleges, valamint akár a teljes hangelnyelésre a belső térben. A függönyök például képesek akár a hang 90%-nak elnyelésére, míg a rolók kb 60% elnyelésére alkalmasak.

Térelválasztás

A multifunkcionális terek esetében manapság felmerülhet az alakíthatóság, a tér tagolásának igénye. A kis- és nagycsoportos foglalkozásokhoz igazítva, szükség lehet a terek időszakos lehatárolására, vagy összenyitására. Ebben ugyancsak segíthetnek az árnyékolószerkezetek.

MOME Campus – MOME Masters, Budapest – tervezők: Csillag Katalin, Gunther Zsolt (3h Építésziroda) – fotó: Palkó György

Design és esztétika

A vizuális komfort a fiziológiai és pszichológiai hatások alapján kialakuló tudati állapot, mely a látható környezettel kapcsolatos elégedettséget fejezi ki. A belső téri árnyékolók a sokoldalú textilválasztéknak és az egyedi nyomtathatóságnak köszönhetően a megfelelő szakember segítségével a belsőépítészeti koncepció szerves részévé válhat és hozzájárulhat a belső vizuális komforthoz is.

MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum – egykori budai Postapalota, Budapest – tervezők: Sándy Gyula (Átépítés: Szalay Tihamér – MD Stúdió Építész Iroda) – fotó: Palkó György

Összegzés

Az árnyékolószerkezetek a teljes építészeti, belsőépítészeti, vagy akár tájépítészeti koncepció részeként javíthatják a komfort kialakítását, amennyiben a funkcionális elvárások tisztázottak és rangsorolva vannak, valamint a megfelelő szakértelemmel és gondossággal tervezettek. Ebben igyekszünk hozzáértő segítséget nyújtani a tervezőknek!

Ez a cikk a Magyar Építéstechnika honlapján lett publikálva 2024.06.01-jén.

 

Scroll to Top
Kapcsolat email címek