Zsaluzia

A nagy üvegfelületek esetében manapság legelterjedtebb és leginkább kedvelt árnyékolószerkezet a külső téri alumínium lamellás zsaluzia, mely a Krüllung termékpalettáján a homlokzati árnyékolók családjába tartozik. Felépítését és működését tekintve a belső téri reluxára hasonlít, azonban lamellái szélesebbek, 60/80/100 mm, de akár 150 mm szélesek is lehetnek, kialakítása időjárásállóbb, emiatt elsősorban külső téri árnyékolószerkezet. Megjelenésére struktúráltság, formatervezettség, letisztultság jellemző. 

Sokoldalú felhasználásának és a lamellák szabályozhatóságának köszönhetően jelentősen hozzájárul az épület energiafelhasználásának csökkentéséhez családi házak, középületek, valamint ipari létesítmények esetében is. Használatával az épületbe jutó energia mennyiség akár 1/10-re csökkenthető. Nyáron a zsaluzia leengedett állapotban gondoskodik a hővédelemről, télen pedig hőszigetelő rétegként viselkedik. Nemcsak árnyékoló funkciót lát el, hanem építészeti elemként tagolja a homlokzatot. Az árnyékoló típus lehet sodronyos és sínes megvezetésű. A sodronyosan megvezetett, peremezetlen lamellával rendelkező szerkezetek akár óriási méretek, 25 m2 lefedésére képesek, valamint akár 72 km/h szélsebességig használhatóak.  A sínes megvezetésű zsaluziák esetében a sínprofil számos lehetőséget tartogat. A standard kialakításon túl, lehetőség van egyedi profilképzésre is. Mindkét kialakítás esetében elengedhetetlen a minőségi, időtálló anyaghasználat.

Többféle lamella keresztmetszet közül választhatóan nyújt elegáns homlokzati árnyékoló megoldást. A lamella lehet rugalmas elvű peremezetlen, vagy peremezett, S / Z vagy egyéb sajtolt alumínium forma. Arról, hogy mi melyik típust javasoljuk, ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A zsaluzia lamelláinak keresztmetszeti megoldásairól, valamint szélességi méreteiről bővebben itt talál információt.

A kézi mozgatás manapság már nem nagyon alkalmazott megoldás zsaluziák esetében. Ár-érték arányban is jobban kifizetődő a motoros változat, mely központi vezérléssel és érzékelőkkel kiegészítve önműködően gondoskodik a kellemes belső téri hőmérsékletről. A zsaluzia amellett, hogy csökkenti a bejutó hő- és fénymennyiséget, emeli a belső tér komfortját. Intelligens szerkezeteink a kíváncsi tekintetekkel szemben is védelmet nyújtanak. A zsaluziák műszaki paramétereinek kiválasztásánál elsősorban a minőségi anyagok, és a jó keresztmetszeti kialakítás játszik fontos szerepet. A fontos különbség a részletekben és a mérnöki tervezésben rejlik.

Az irodaterekben, számítógépes munkaállomások mellett használt, egyik kedvelt típusnak számítanak az ún. természetes fénybevezető technikával szerelt  árnyékolók, melyek képesek a beeső napsugarakat úgy szabályozni, hogy a közvetlenül ablak mellett lévő, erősen megvilágított munkaállomások mérsékelt fényt, míg a kevésbé megvilágított, ablaktól távolabb lévő munkaállomások több fényt kapjanak. Az emelt szintű műszaki kialakítással rendelkező zsaluziánk opcionálisan fokozott szélálló kialakítással is kérhetőek. 

Ha valami egyedülálló megoldásra vágyik, vagy az építészeti elképzelés azt kívánja, érdemes megismerkedni fa lamellás zsaluziáinkkal, melyek a homlokzat egyedi elemeként, időtálló megoldást nyújtanak. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség Székházánál a homlokzatburkolattal hasonló karakterű fa lamellás árnyékoló került beépítésre a homogenitás megőrzése érdekében. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek