Természetes fénybevezető technika (LLT)

A természetes fénybevezető technika (LLT) a műszakilag emelt szintű zsaluziák termékcsoportjában elérhető extra funkcióként, elsősorban a nagyteres irodaépületek esetében vált igénnyé.

Röviden megfogalmazva a természetes fénybevezető technika (LLT):

  • természetes fénnyel látja el az épületet és biztosítja a káprázatmentességet – az ablak mellett ülők kevesebb, a távolabbi helyen dolgozók pedig több fényt kapnak,
  • a nyári túlmelegedés ellen védi az épületet – a lamellák állíthatóságának köszönhetően megoldható, hogy direkt napsugárzás sose érje az üvegfelületet,
  • egyéb fényszabályozási funkciókat is lehetővé tesz: pl. prezentáció tartása közben a sötétítés, – a lamellák dőlésszöge ugyanis az árnyékoló teljes magasságában szabályozható.

Bővebben kifejtve pedig: A cellás irodaterek háttérbe szorulásával és ezzel egyidejűleg a nagyteres irodák térnyerésével egyre nagyobb kihívássá vált az épületek természetes fénnyel való ellátása. Ezzel párhuzamosan az épületek homlokzati üvegfelületeit továbbra is védeni kell a nyári túlmelegedés ellen, továbbá az épületben dolgozók munkájához a káprázás mentességet is biztosítani szükséges. Első látásra lehetetlennek tűnik ennek a három funkciónak az egyszerre történő megoldása. Pedig van rá megoldás.

Krullung-termeszetes-fenybevezeto-technika-LLT

Oldalbevilágítás – függőleges homlokzatokban elhelyezett üvegfelületek, ablakok – esetén az ablakok belső síkján mért fénymennyiség az ablakoktól 6 m-es távolságban már a tizedére csökken. Ennél mélyebb terek esetén ez az arány még kedvezőtlenebb.

A nyári túlmelegedés elleni védelem szempontjából minimálisan az szükséges a megfelelő árnyékoláshoz, ha az üvegezett felületek folyamatosan és teljes felületükön árnyékoltak. Például alumínium lamellás árnyékolók esetében a lamellák dőlésszögét úgy kell beállítani, hogy a napból érkező direkt sugárzás sose érhesse el az üveg felületét. Az Európai Unió előírásai alapján, számítógépes munkahelyeken biztosítani szükséges a káprázás mentességet. Számszerűen ez egy déli homlokzat esetén azt jelenti, hogy 5 %-nál több fényt napsütéses időben nem szabad a belső térbe engedni.

A természetes fénnyel való ellátottság szempontjából az a jobb, ha minél több fényt beengedünk a belső térbe.  A nyári túlmelegedés elleni védelem szempontjából az a minimálisan jó megoldás, ha a nap direkt sugárzása nem éri el az üveg felületét. A káprázás mentesség szempontjából az a jó, ha egy déli homlokzatnál csak 5 %-át engedjük be a fénynek. Egymásnak ellentmondó funkcionális elvárásokból olyan szerkezeti megoldás született, amely kitűnően alkalmas a nagy teres irodaépületek természetes fényoptimalizációjára és az épületenergetikai irányelveknek is megfelel. Ezen igények együttes megoldására alkalmas például a Krüllung Horiso AL-5000 F-60/80/100/150-N+ típusú zsaluziánk, ahol a természetes fénybevezető technika extra funkcióként igényelhető.

A természetes fénybevezető technika (LLT) előnye, hogy az ablaktól távolabbi terek megfelelő megvilágításának és az ablakhoz közel eső helyeket érő zavaró fényhatások kizárásának biztosítása érdekében a lamellák felső része (jellemzően egyharmada) leeresztéskor árnyékoló pozícióba döntötten, vagyis enyhén nyitva mozog, míg az alsó része (jellemzően kétharmada) teljesen zárt. A lamellázat az alsó végállás elérése után billentéssel teljesen zárható. Felfelé a felső részen (jellemzően egyharmadban) teljesen nyitott lamellákkal, az alsó részen (jellemzően kétharmadban) enyhén döntött lamellákkal mozog a szerkezet. A természetes fény optimalizációs árnyékolónk arra is lehetőséget nyújt, hogy teljesen bedöntött lamellák esetén bizonyos mértékű sötétítést biztosítson – pl. egy tárgyalás közben történő vetítéskor.

Ez az árnyékolónk arra is lehetőséget ad, hogy ne csak az árnyékoló felső részén lévő lamellák dőlésszögét, de az alsó részén lévő lamellák dőlésszögét is. Tehát ha kissé elborul az ég, akkor a bejutó fény mennyisége a lamellák dőlésszöge az árnyékoló teljes magasságában szabályozható.

Krullung_termeszetes_fenybevezeto_technika_LLT

Természetes fénybevezető technika (LLT) alkalmazására talál példát az Unicentrál Irodaház homlokzati árnyékolóinál, a gödöllői gyógyszergyár esetében, valamint a Graphisoft Park több ütemében is.

 

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek