MNB Felügyeleti Központ és Pénzmúzeum – egykori budai Postapalota

A Széll Kálmán tér legismertebb épülete, az egykori Postapalota hatalmas változáson esett át az utóbbi években. Az árnyékolástechnikai megoldások szorosan kapcsolódnak a többfunkciós épület külső-belső átalakulásának koncepciójához.

Helyszín: Budapest, Krisztina körút 6.

Tervező: Sándy Gyula (Átépítés: Szalay Tihamér – MD Stúdió Építész Iroda)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2018-2021

Az ikonikus műemlék bizonyos tereinek eredeti kialakítását megőrizték, még egyes részei az új funkciók révén teljesen átalakultak. Az épületben kapott helyet a Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központja, valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont egyedülálló kiállítótere nyílt meg a nagyközönség számára.

A Múzeum és egyben pénzügyi edukációs kiállítótér, – melynek fő célja a pénzügyi kultúra fejlesztése – tematikus kiállításban mutatja be a pénz és a gazdasági rendszerek világát. A látogatók útvonalának jelölésére szolgáló jelrendszer, valamint a kiállítás megértését segítő infografikák felülettől és textúrától függetlenül folyamatosan futnak a térben. A belső téri nyomtatott grafikával ellátott textil rolók ennek az informatív jelrendszernek a részét képezik, s a falfestéshez igazodva igyekeznek bemutatni a pénzverés folyamatának történetét. Helyenként valamilyen gazdasági vagy raktár funkció ajtaját rejtik el leengedett állapotban. A kiállítótérben olyan digitálisan nyomtatott rolók is megjelennek, melyek pl. elegáns függönyök térbeliségét igyekeznek valósághű ábrázolásmódban, síkban utánozni.

A Magyar Nemzeti Bank Felügyeleti Központjában kialakított térrészekben, az irodákban, a pihenőterekben, valamint a konferenciatermekben ugyancsak belső téri textil rolók gondoskodnak a hő- és fényvédelemről, mégpedig a belső káva burkolatába integrált, elegáns rejtett kialakítással. Az előadótermekben a fényvédelem, valamint a sötétítés, két rolóval, dupla rétegben történik.

Az üvegfallal körülvett, fölső szinti kiugró terem felmelegedésétől baldachinszerűen gyűjthető, textil árnyékolószerkezetek védenek, egyetlen, a ferde síkból függőleges síkba átforduló, különleges szerkezeti megoldással.

Az épület külső megjelenése is felfrissült, színe kivilágosodott, az egykori mázas kerámia felirat a Krisztina körúti homlokzaton megújult. A homlokzaton a téglaarchitektúra érvényesül. Függőleges fehérre festett téglasávok teszik könnyeddé, amely függőlegességére az épület fölső teraszain, szögletes burkolatba rejtett, az épület eredeti karakteréhez illeszkedő, ollókaros napellenzők vízszintes tagolása reagál.

Videók

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek