Zsalugáter

A zsalugáter története egészen az ókori görögökig nyúlik vissza, akik előszeretettel alkalmazták a nyíló táblás szerkezetet mindennapjaik komfortosabbá tételére. A zsalugáter szerepe ma sem változott, azonban a technológiai fejlődésnek köszönhetően egyre sokoldalúbbá és felhasználóbarátabbá vált a szerkezet.

Működését tekintve a zsalugáter egy tengely körül elforduló zsalutáblás szerkezet, mely működtetése történhet kézi vagy motoros mozgatással. Szerkezeti felépítését tekintve a jellemzően alumíniumból készült keretprofil valamilyen tömör vagy lamellás kitöltő elemmel kombinálva alkot egy egészt. A keretprofil és a kitöltés kölcsönhatása rendkívül fontos a zsalutáblák tervezésekor, ugyanis az árnyékolók a homlokzat kulcsfontosságú elemét képezhetik. A keretprofil, valamint a kitöltő elemek széles kínálatának köszönhetően különböző vizuális effektusok hozhatók létre a homlokzaton.

A lamellás zsalutáblák készülhetnek fix vagy mozgatható lamellázattal. A lamellák keresztmetszete számtalan lehetőséget kínál.

A tömör panelek elsősorban belátásgátló funkcióval rendelkeznek, készülhetnek alumíniumból, fából, vagy akár textilből is. A tömör táblás árnyékolók belső kitöltése ellátható egyéb építészetben és belsőépítészetben alkalmazott szigetelőanyagokkal, melyek extra tulajdonságokkal ruházzák föl az árnyékolószerkezetet. Így nem csak árnyékolóként, de hang-, vagy hőszigetelő táblaként is használhatók. Nagyvárosokban, valamint forgalmas útvonalak mellett egyre népszerűbb a hangelnyelő panelek telepítése. Hőszigeteléssel ellátott árnyékolószerkezeteket érdemes ma már energetikai szempontok figyelembevételével, illetve jelentős csökkentésével telepíteni. A tömör alumínium zsalutáblák felülete egyedi grafikával is nyomtatható.

Nyíló zsalugátereinket termékkeresőnkben inspirációként itt találja meg. A zsalugáterek újragondolt, mai felhasználásáról pedig ebben a cikkünkben írtunk.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek