Zsalugáter és zsalutáblás árnyékoló újragondolva

Történeti áttekintés 

Talán nem meglepő, hogy mint oly sok területen, a zsalugáterek esetében is az ókori görögökhöz kell visszanyúlnunk, akik elsőként használtak zsalugátereket. Ezek az árnyékolók kezdetben még a nyílászáró funkcióját látták el, mechanikai védelmet és privát szférát biztosítottak, valamint a mediterrán időjárástól való védekezésben segítettek. Ezek a zsalugáterek a mai felhasználástól eltérően leginkább belső térben voltak, főként márványból és kőből készültek és fontos dekorációs szerepet töltöttek be.

A középkori Angliában már elterjedt szerkezetnek számított a zsalugáter, mely főként fából készült, s a könnyűszerkezetes, vékonyabb falak elterjedésének köszönhetően már a külső térben is alkalmazták. Elsődleges feladata a mechanikai védelem volt. A XV – XVI. század elején bevezetésre került az ablakok üvegezése, mely a tehetősebb megrendelők számára volt elérhető. Ezáltal a zsalugáterek használata új értelmet nyert, elsődleges feladata immár a hőtől és fénytől való védekezés lett, használata külső térben vált elterjedté.

A mozgatható lamellás zsalugáterek megjelenése XIV. Lajos nevéhez köthető. Az alsó felében tömör panelek, – melyek elsősorban a magánszféra védelmét hivatottak szolgálni,- felső részben mozgatható lamellákkal voltak kombinálva, amelyekkel jól lehetett a hőt, fényt és a beáramló levegőt szabályozni. Ezek a szerkezetek mai megfogalmazásban is jól funkcionálnak elsősorban hagyományosabb homlokzat kialakítás esetén.

Az új világ felfedezésével a spanyol, valamint francia hatalom alatt álló amerikai területeken is elterjedtek a zsalutáblás szerkezetek. Az 1700-as években újra előtérbe került a zsalugáterek belső téri használata is, melyek főleg dekorációs szerepet töltöttek be. Az idő múlásával elsődleges funkcióikon túl a külső téri zsalutáblák újabb szerepeket kaptak : például a 45 fokban megdöntött lamellák már az esővíz elvezetésére is alkalmasak voltak, valamint a külső fény egy részét beengedték a belső térbe, elősegítve ezzel a természetes szellőzést.

Az ipari forradalmat követően, a XVIII – XIX. században az új gépek és szerszámokkal együtt új anyagok kerültek középpontba, mint a vas és az acél, mely anyagok ismerete a zsalutáblás árnyékolók esetében is forradalmat jelentett. Ezeket a fémből gyártott zsalutáblákat nevezhetjük az első redőnyök őseinek is. Manapság a zsalugáterek egészen új szerepben, új megjelenéssel, a homlokzat egészét befolyásoló funkcióban tűnnek fel, amellyel kapcsolatban kívánunk némi inspirációt nyújtani.

Zsalutáblás árnyékolók típusai

A zsalutáblás árnyékoló napjainkban már több, mint árnyékoló funkciót lát el. Nemcsak hagyományos építészeti megoldásoknál, hanem modern homlokzatok tervezésekor is ideális választás. Ahogy a legtöbb árnyékolószerkezetnél, úgy zsalutáblás szerkezetek esetében is érdemes idejében elkezdeni a tervezést, és szakember segítségét kérni az árnyékolástechnika megtervezéséhez. Ahhoz, hogy megismerjük a zsalutáblás árnyékolókat, meg kell vizsgálnunk azok felépítését és mozgatási lehetőségeit.

Zsalutáblás árnyékolók felépítés szerint

A zsalutábla szerkezete keretprofilból, valamint a keretszerkezetbe befogott kitöltésből épül fel. Mindkét elem sok-sok egyedi lehetőséget biztosít, azonban fontos szem előtt tartani, hogy a keret és a kitöltés kiválasztása egymással kölcsönhatásban történjen. Az ideális páros kiválasztásához ugyancsak érdemes árnyékolástechnikai szakember segítségét kérni.

A keretprofil főként sajtolt alumínium, vagy alumínium zártszelvény elemekből épül fel, míg a kitöltő elem tekintetében színesebb a paletta. Amellett, hogy a kitöltés lehet tömör, vagy lamellás, esetleg a kettő kombinációja, a keretszerkezetbe akár egyedi, speciális anyag is befogható, mely az árnyékolószerkezeten túlmutató multifunkcionális szerkezetet is eredményezhet.

Zsalutáblás árnyékolók mozgatás szerint

Az ideális keret és kitöltés egyensúlyán túl a zsalutáblák további megkülönböztetésére azok mozgatását kell megvizsgálnunk. A közismert és hagyományosnak számító nyíló zsalugáteren túl, népszerű az eltolható, valamint a harmonikaszerűen eltolható zsalutáblás árnyékoló is.  A mozgatás módját érdemes a funkcióhoz, a homlokzati képhez és a beépítéshez igazítani. Ugyan a nyíló szerkezetek jól mutatnak hagyományos, esetleg műemléki környezetben, azonban a modern anyaghasználat következtében a zsalugáter ma már esztétikus megjelenést nyújt a modern homlokzatokon is.

Az eltolható, valamint a harmonikaszerűen eltolható táblák esetében fontos megtervezni a szükséges helyigényeket, a tervezés során érdemes arra is figyelni , hogy lehetőség van a zsalutáblák többpályás mozgatására. A különböző anyaggal kitöltött zsalutábla típusok jól működnek nyíló, eltolható, valamint harmonikaszerű mozgatás esetén is.

Előfordulhatnak azonban az átlagostól eltérő irányban mozgatott paneles árnyékolók például a harmonikaszerűen felnyíló táblás árnyékoló,

vagy a feltolható táblás árnyékoló:

Engedjük szabadon szárnyalni a képzeletünket, ha zsalutáblás szerkezetről van szó!

Zsalutáblás árnyékolók anyaghasználata

Azt már láttuk, hogy  történetileg honnan indult a zsalugáter, a kezdetekben márványból, kőből, majd fából készült, azonban a technológiai fejlődés következtében ma már olyan anyagokkal dolgozhatunk, amilyennel csak szeretnénk, vagy amit a hő és fénytechnikai elvárások megkövetelnek, és nem utolsó sorbanami a homlokzaton jól mutat. Természetesen érdemes a hagyományos, jól bevált anyagok minőségi felhasználásának megtartása is.

Cégfilozófiánk szerint:

“Bármilyen anyagból bármilyen mozgási formával készíthető magas minőségben árnyékoló.”

Ez az állítás a zsalutáblás árnyékolók esetében hangsúlyozottan igaz, ugyanis a keretszerkezetbe foglalt kitöltő anyag gyakorlatilag bármi lehet, akár egészen egyedi, extrém kitöltéstípus is. Nézzünk ebből meg néhány hagyományos és extra változatot:

Fa, mint kitöltés

A hagyományos zsalutáblás szerkezetekhez használt anyagok sokat fejlődtek a történelem során. Manapság a legstrapabíróbb, és legkevésbé deformálódó természetes anyagokat használjuk mind a tömör, mind pedig a lamellás szerkezetek esetében. A kanadai vörös cédrus, valamint a vörösfenyő szépen öregedő, tömör, alaktartó tulajdonságának köszönhetően hosszú távon kiállja az idő próbáját. Az időközönkénti felületkezelés nagyban hozzájárul az anyag tartósságához, növeli élettartamát, ennek hiányában, az idő múlásával az anyag elszürkül.

Alumínium, mint kitöltés

Az alumínium könnyű és időtálló anyag, ezért hosszantartó és törődésmentes megoldást nyújthat akár tömör, akár lamellás panel kivitelben. Az alumínium felületkezelése rendkívül időtálló, ezért a fával ellentétben nem szorul folyamatos karbantartásra. Az alkalmankénti nedves ronggyal való tisztítás azonban ennél az anyagnál is elengedhetetlen a lazán tapadó szennyeződések eltávolítása érdekében. Az alumínium hosszú élettartamának lejárta után környezetbarát technológiával újrahasznosítható. Az alapozó réteggel, valamint porszórással ellátott felületek hatékonyan megóvják a zsalutáblák felületét a karcolásoktól, ütésektől és az időjárás viszontagságaitól.

Textil, mint kitöltés

A hagyományostól eltérő anyagválasztás lehet a textillel kitöltött zsalutáblás árnyékoló, ami manapság már nem ismeretlen, ámde esztétikus homlokzatképző árnyékoló megoldást nyújt. A poliészter szálakkal megerősített textilek nagyon jó tulajdonságokkal bírnak a külső téri hatások ellen is. Több, mint 50 különböző színből választhatjuk ki az ideális anyagot, amelyre akár egyedi grafika is  nyomtatható. Nemcsak az anyag színe, hanem sűrűsége is több változatot tesz lehetővé. Az áttörtség határozza meg az épületbe jutó fénymennyiséget, valamint azt, hogy mennyire látunk át a szövet struktúráján. A feszített textil árnyékoló szövet speciális alumínium keretprofilt igényel, hogy az anyag folyamatosan feszes maradjon. Különleges építészeti arculatot kölcsönöz az épületnek a homlokzaton használt textil paneles árnyékolószerkezet.

Üveg, mint kitöltés

Igazán egyedi és exkluzív megoldást nyújtanak az üveg kitöltésű zsalutáblás szerkezetek, ahol a funkció és az építészeti elképzelés megkívánja az egyediséget. Amellett, hogy extrém nagyméretű üvegtáblák keretbe feszítése is megoldható, a táblák felületén alkalmazható olyan speciális napvédő bevonat, mely nagyban hozzájárul az épület energiahatékony működéséhez. Az ilyen bevonatos üvegtáblák egy része nagyobb tükröződő tulajdonságokkal rendelkezik, mint a hagyományos üvegek. Lehetőség van akár egyedi, design üvegtáblák alkalmazására, melyek nemcsak külső térben, de belső térben is jó választást jelenthetnek. Az üvegtáblák az igényeknek és a funkcióhoz mérten igazodhatnak a belső falburkolatokhoz, nyílászáró burkolatokhoz, lehetnek transzparensek, vagy nem áttetszőek, mattak is. Szitanyomással, üvegnyomással, vagy textil laminálással, valamint ezeknek a technológiáknak a kombinálásával teljesen egyedi design alakítható ki.

Kerámia és kő, mint kitöltés

A kerámia és kő felhasználása az építőművészetben ugyan nagyon szép múltra tekint vissza, homlokzatburkolatként való alkalmazása az utóbbi időben jelentősen elterjedt. A kerámia és kő panelek a felsorolt mozgatástípusok bármelyikével kombinálhatók. Így pl. a fix kerámia / kő homlokzatburkolattal ellátott épület nyílászárói előtt eltolható panelként jelenhet meg ugyanaz a panel.  A kerámia és a kő amellett, hogy esztétikus, időtálló, valamint jól karbantartható anyagok, nagyon jó hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkeznek. Nemcsak külső, hanem belső téri alkalmazásuk is szép belsőépítészeti megoldást jelent. Egységes belsőtéri design alakítható ki, ha megegyeznek a fal-, a padlóburkolatok, esetlegesen a térelválasztó elemek. Ilyen funkcióra különösen szép megoldást nyújtanak a különböző textúrával ellátott kerámia és kő dekorpanelek.

Rozsdamentes acél vagy alumínium építészeti háló 

Az építészeti hálók is számos lehetőséget tartogatnak a zsalutáblás szerkezetek kitöltő elemeként. A hálók szövésétől, sűrűségétől, felületének színétől függően változnak az árnyékoló panelek hő- és fényvédő tulajdonságai. Minden hálótípus külön minősített, ún. szoláris paraméterekkel rendelkezik, mely tulajdonságok a design és esztétikai értékeken túlmutató tudományos választási lehetőséget is biztosítanak egy-egy háló esetében. Az építészeti hálók készülhetnek alumíniumból is.

Alumínium expandált lemez / terpesztett lemez / perforált lemez kitöltés

A transzparens alumínium lemezek rengeteg lehetőséget tartogatnak. A lemezek perforáltságától, áttörtségétől, színétől, felületkezelésétől függően különböző egyedi homlokzatkép hozható létre. A különböző sűrűségű, hullámrácsos expandált lemezek sokoldalú felhasználást nyújtanak a homlokzaton háromdimenziós optikájuknak köszönhetően. Az expandált lemezek különösen tartós, időjárás és nagy szél- és viharálló tulajdonságokkal bírnak, köszönhetően az anyagveszteség nélkül történő gyártásnak. Amellett, hogy áttörtsége megfelelő kilátást biztosít az épület belsejéből, a külső, zavaró tekintetek elől megóvja a belső felhasználót.

A perforált lemezek esetében szinte végtelen a lehetőség, az építészeti tervezésnek csak a képzelet szab határt. A perforált lemez kitöltések esetében olyan paraméterek alapján választhatjuk ki az ideális alapanyagot, mint: szabad áteresztő felület, lyuktávolság, lyukasztás / szemforma, lyukméret, felület, vastagság, minta, stb. Természetesen az ideális válasz megtalálásához árnyékolástechnikai szakembereink számításokkal alátámasztott segítséget nyújtanak.

Különleges rozsdamentes acél design lamellák, mint kitöltő elem

A zsalugáter speciális lamellázattal is készülhet. Az ún. s_enn lamellák keresztmetszete úgy lett kifejlesztve, hogy a külső térből érkező napsugarakat megszűri, csökkenti az épületbe jutó napenergia mennyiségét, azonban belülről tökéletes kilátást biztosít a külső környezetre. A 4 mm vastag, 5 mm magas rozsdamentes acél lamellák különleges formájuknak köszönhetően, csak a 20° alatti beesési szögű napsugarakat engedik át, a lamellák közötti távolság ~23%-os áttörtséget eredményez.

Zsalutáblás árnyékolók extra tulajdonságokkal – multifunkcionális zsalugáterek

 

Zsalutáblás árnyékolók akusztikus tulajdonsággal

Az árnyékoló tulajdonságon túlmutató extra hangszigetelő funkciót látnak el akusztikus zsalutábláink. A keretszerkezetbe kerülő többrétegű kitöltés alumínium lemezek közé integrált merev polisztirol hab elnyeli a külső környezetből érkező zajokat. A hangelenyelő réteg, mivel egy szendvicsszerkezet közbenső rétegét képezi, a külső alumínium rétegek szabad alakítását teszi lehetővé. Így a zsalutábla színe, felülete az igényeknek és a homlokzatnak megfelelően porszórható, vagy egyedi grafikával ellátható.

Zsalutáblás árnyékolók hőszigetelő tulajdonsággal

Ahogy az akusztikus zsalutáblák esetében, úgy a hőszigetelő paneleknél is szendvicspanelről van szó, ugyanis az alumínium rétegek között speciális hőszigetelő hab kap helyet. A szigetelés hozzájárul a kellemes hőérzethez minden évszakban, valamint az energiahatékony megoldásokat támogatja. Minden hőszigetelő réteggel ellátott zsalutáblás árnyékolószerkezet speciális minősítéssel rendelkezik.

Zsalutáblák betörés elleni védelemmel

A zsalutáblák – ahogy a történeti áttekintésben említettük – kezdetben üvegezés nélkül voltak használatosak, eslősorban védelmi funkciót töltöttek be, azonban a betörők így is könnyedén át tudtak jutni rajta, anélkül, hogy az összetörő üveg zaja felhívta volna magára a figyelmet. Manapság az árnyékoló zsalutáblák teljes szerkezete extra biztonsági megerősítéssel szerelhető, valamint további biztonsági szerelvényekkel kiegészíthető. Biztonsági zárakkal, hevederekkel és speciális szerelvényekkel kiegészítve bármelyik típusú zsalutábla védelmi szerepet tölthet be. 

A nagy múltra visszatekintő zsalutáblás árnyékolószerkezetek összességében ma is kitűnő és maradéktalan árnyékoló megoldást nyújtanak a homlokzaton, amellett, hogy multifunkcionális szerkezetté bővíthetőek. 

Lapozzon bele zsalutáblás árnyékolókról készített letölthető prospektusunkba

 

Scroll to Top
Kapcsolat email címek