Napvitorlák – útmutató tervezéshez

Megpróbáltunk egy sokoldalúan használható útmutatót összeállítani a napvitorlák kiválasztásához, ahol összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, melyek a leggyakrabban felmerülnek az érdeklődők körében. Az útmutató azon túl, hogy bemutatja a napvitorla típusait kialakítás, telepítés, valamint működtetés szempontjából, olyan gyakorlati kérdésekre válaszol, melyek segítenek tájékozódni a döntést megelőző folyamatokban. A leggyakoribb kérdés-válaszok előtt bemutatjuk azokat a fontosabb szempontokat, melyek a napvitorlákat alapvetően meghatározzák.

Napvitorlák kialakítás szerint

Hagyományos, légies kialakítás – elsősorban kisebb méretű napvitorlákhoz

Rugalmas, kecses alumínium  vagy rozsdamentes acél tartószerkezeti elemek, melyek kis keresztmetszeti méreteiknek, filigrán megjelenésüknek köszönhetően, valamint az oszlopba integrált gázrugós feszítőmű és rejtett mozgató és rugós mechanikának köszönhetően, esztétikus árnyékolóként funkcionálnak. A filigrán design ellenére rendkívül jó szélálló tulajdonságokkal rendelkeznek, és akár 45 km/h-s szélben is jól funkcionálnak.

Megerősített, robusztus kialakítás – elsősorban nagyméretű napvitorlákhoz

A megerősített napvitorla megjelenése, – főként a tartószerkezeti elemek nagyobb keresztmetszeti kialakításának következtében, – robusztusabb, masszívabb. Ezáltal a szerkezet sokkal merevebb, az árnyékoló vitorla feszesebb a hagyományos kialakításhoz képest. Ez a kialakítás architektonikusabb megjelenésű napvitorlát eredményez.

Napvitorlák működtetés szerint

Működtetés szempontjából a napvitorlák lehetnek fixek, kézi vagy motoros mozgatásúak. Mindhárom típusnak megvan az előnye, melyeket pontokba szedve gyűjtöttünk össze.

Fix napvitorlák előnyei:

 • ún. ’törődésmentes’ kialakítás – karbantartásmentes
 • szabad geometriájú, változatos vitorlaforma
 • tetszőleges rögzítési pont
 • minimalista design
 • könnyű telepítés
 • akár teljesen téliesíthető szerkezeti elemek (magát a vitorlaanyagot le kell szerelni télre)
 • egyszerű vonalvezetés
 • számos telepítési megoldás

Kézi napvitorlák előnyei:

 • szezonális fix és a motorosan feltekerhető vitorla szimbiózisa
 • minimalista design
 • három magasságállítóval szerelt rögzítési pont
 • feltekerve a vászon könnyen eltávolítható és biztonságosan elrakható – ez mit takar?
 • ’autentikus’ a vitorlássportban alkalmazott manuális technológia
 • extra feszes szél- és vízálló vitorlavászon
 • számos telepítési megoldás

Motoros napvitorlák előnyei:

 • rendkívül kényelmes felhasználás, maximális biztonság
 • szél- fény-, időjárásérzékelővel teljesen automatizálható
 • akár 100 m2 vitorlafelület
 • rendkívül feszes vitorlavászon
 • épületfelügyeleti rendszerbe integrálható kialakítás
 • fokozott stabilitás és szélállóság – akár 45 km/h-ig
 • széles anyagválaszték
 • számos telepítési megoldás

Melyik típus mikor javasolt?

Mérnök kollégáink elsősorba a funkcionális igények tisztázását követően, a beépítési rajzok, valamint a helyszín sajátosságainak figyelembevételével tanulmányokat és benapozás vizsgálatokat készítenek a lehetséges teraszlefedésekről.

Működtetés szempontjából a napvitorla típusát leginkább a felhasználás módja határozza meg. Ha azt szeretnénk, hogy a napvitorla egész évben (a téli hónapokat leszámítva és az extrém viharokat leszámítva) érintetlenül funkcionáljon, abban az esetben a leghasznosabb a törődésmentes fix, sík napvitorlát vagy 3D membránszerkezetű napvitorlát választani, amely a legegyszerűbb anyaggal kombinálva egész évben megbízható, hűs megoldást nyújt. Ez a típus megfelelő választás lehet óvodakertek, játszóterek, homokozók, vagy közterek, parkok árnyékolására, figyelembe véve azt, hogy maximum 60 km/h-s szélsebességig vállaljuk érte a garanciát. A fix napvitorlák maximális mérete 40 m2.

Kézi működtetésű napvitorláinkat leginkább a vitorlázás szerelmeseinek ajánljuk figyelmébe, ugyanis ez a típus áll legközelebb a hagyományos vitorlázás élményéhez. Akik szeretnék ezt az életérzést a kertjükben is megtapasztalni, annak ideális választás lehet a kézi mozgatású napvitorla, átlós anyagtengellyel, két irányba történő anyagkihúzással vagy a kézi mozgatású napvitorla egy irányba történő anyagkihúzással. Ugyan a motoros változatok, időjárásérzékelővel szerelten, sokkal önműködőbb megoldást nyújtanak, mégis a kézi mozgatású napvitorla az, mely a vitorlás múlttal rendelkezők „fokrolleres” fantáziáját beindítja. Ez a típus leginkább családi házak, nyaralók teraszán, kertjében nyújt tökéletes megoldást, ahol a felhasználó az időjárási viszonyok tekintetében figyelmet tud szentelni az árnyékolószerkezetre és pl nagyobb szél esetén összetekeri a vásznat. A kézi mozgatású napvitorlák maximális mérete 70 m2 és maximális szélállósága 45 km/h.

A motoros mozgatású napvitorlák előnye, hogy szél-, fény-, időjárásérzékelővel szerelten teljesen automatizálható, valamint épületfelügyeleti rendszerbe integrálható. Ez a típus természetesen a megfelelő értékek megadásával teljesen önműködően, valamint gombnyomásra árnyékolja a teraszt. Azoknak javasoljuk ezt a típust, akik teljes kényelemre vágynak kertjükben. A motoros mozgatású napvitorlák a fix szerkezetekhez hasonlóan törődésmentes megoldást nyújtanak, ugyanis az időjárásérzékelők segítségével a napvitorla 45 km/h szélterhet meghaladó értékek esetén magától feltekeredik. A motoros változat, nemcsak automata működésének, hanem hatalmas fesztávjainak (maximum 14 m átlóhosszúságig) köszönhetően is ideális megoldás lehet vendéglátóhelyek, éttermi kiülők teraszárnyékolójaként. A motoros mozgatású napvitorlák maximális mérete 104 m2.

Érdemes a napvitorlával szemben támasztott funkcionális elvárásokat tisztázni, majd ennek megfelelően a további teraszárnyékoló alternatívákat figyelembe venni. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a funkcionális elvárások inkább kívánnak más típusú teraszárnyékolót.

Például, ha nem szeretnénk, hogy látszó szerkezeti elemek törjék meg a kilátást, amikor nem használjuk a napvitorlát, szóba jöhetnek más olyan árnyékoló típusok, amelyek a homlokzatba integrált kialakítással alig észrevehetők, s összezárt állapotban nem zavarják a terasz kilátását, mindamellett, hogy óriási fesztávok áthidalására képesek.

Például, ha olyan funkcionális igényt támasztunk a napvitorlával szemben, hogy legyen teljesen vízelvezető, minden időben használható szerkezet, abban az esetben gyakran ajánlunk masszívabb, alumínium vízelvezető lamellás szerkezetet napvitorla helyett, mely valóban minden évszakban és időjárásban megfelelő védelmet nyújt az időjárás elemeivel szemben.

Amennyiben nem kívánatos a tartóoszlopok látványa, esetleg igény az épülettől különálló, mobilis szerkezet, a napernyők is esztétikus megjelenést nyújtanak a teraszon.

Miért olyan drága a napvitorla?

Mivel a Krüllung napvitorlák egyenesen a vitorlás sportból átvett több évtizedes tervezésben és kivitelezésben szerzett tapasztalatokat veszik át és viszik tovább az árnyékolástechnika világába. A vitorlás technológiában alkalmazott, kiváló minőségű szerkezeti elemek, kötelek, a strapabíró rozsdamentes acél, valamint alumínium pilonok, az egyedi rozsdamentes acél konzolok, a rozsdamentes acél golyóscsapágyazású csigák, a speciális vitorlavarrási módon konfekcionált műszaki textiliák, a hardware rész beépítése utáni felmérés alapján számítógépes modellezéssel kiszámított szabásminta alkalmazása fokozottan szélálló, strapabíró és elegáns szerkezetet eredményeznek. Akik kedvelik a Balaton vizén való ringatózást egy vitorlás fedélzetén, azok egészen biztosan a Krüllung napvitorlák árnyékában is hasonló élményt fognak átélni a saját teraszukon, vagy kertjükben.

Mérnökeink minden egyes napvitorlát a beépítési helyszín ismeretében egyedileg terveznek. Nem csak a napvitorlák elosztását, pozícióját tervezik meg a helyszínrajzra, alaprajzra integrálva, hanem a konkrét rögzítési pontokat, csomópontokat, részletrajzokat is. A részletes műszaki tartalom megtervezése nagyon fontos az építési pontatlanságok elkerülése érdekében. A tervezés folyamán a fogadószerkezetekre átadásra kerülő statikai terhek is megadásra kerülnek.

Lehet-e vízálló a napvitorla?

A napvitorla elsődleges funkciója a fény- és hővédelem. Azonban gyakran felmerülnek olyan extra igények, – annak érdekében, hogy a kerti grillezést ne kelljen megszakítani egy hirtelen jött zápor miatt, – hogy a napvitorla esőben is védelmet nyújtson. Megfelelő mérnöki tervezéssel, valamint szerkezeti lejtéssel és tudományos vízlepergető anyaggal kombinálva napvitorláink akár esőben is megvédik a kinti programot az elázástól.

Sok múlik az anyagon:

A vitorla anyagát tekintve széles szín- és anyagválasztékkal rendelkezünk, melyben a káros UV sugarakkal szemben ellenálló, vízlepergető, valamint a szélhez és időjáráshoz alkalmazkodó textilek találhatóak. Kiemelkedően fontos, hogy a mozgatható napvitorláknál alkalmazott anyagaink a legszigorúbb európai szabvány – az UV Standard 801 – szerint legalább 50+ minősítésűek. Ez a minősítés azt mutatja meg, hogy ha valaki egyébként 10 perc alatt leégne a tűző napon, akkor ezen anyagok árnyékában legalább 50-szer több – azaz 500 perc – idő szükséges a leégéshez. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a legérzékenyebb bőrű vendégek is nyugodtan eltölthetnek több órát is a napvitorla árnyékában úgy, hogy nem égnek le.

Az egyszerű zsákvászon anyagok a legegyszerűbb anyagok közé sorolhatók. Ugyan esőtől nem védenek meg, de az anyag szövésének köszönhetően a vitorla légáteresztő és esővízelvezető, így nem gond az sem, ha a napvitorla nyitott állapotban marad egy hirtelen jött zápor esetén. Ez az anyagtípus elsősorban fix kialakítás esetén gyakori.

Az igényesebb anyagok között számos szín és minőség közül eldönthetjük, hogy a víztaszító acryl, netán a jellegzetes textúrával rendelkező Soltis92, poliészter öntisztuló anyagok, elasztikus rugalmas anyagok, vagy 3D anyagokat részesítünk előnyben.

Víztaszító anyagaink, amennyiben gondoskodunk a vitorla megfelelő dőléséről, képesek a vizet a vászon felületéről elvezetni. Vízlepergető textileink speciális vitorlavarrással rögzülnek egymáshoz, ez garantálja a vízálló varratokat. Érdemes a vízelvezetésről már a tervezés korai fázisában gondoskodni.

A legtöbb tudással rendelkező műszaki textiliák  olyan vízlepergető anyagok, ahol a napvitorla árnyékában egy igazi vitorlázás élményét élheti át a felhasználó, mindemellett a különleges textil:

 • megvédi a bőrt a napsugárzástól és a leégéstől 50+ UV-védelmi tényező, valamint 99% UVA/UVB védelmi hatást biztosít,
 • nagy víznyomásnak is ellenáll (270 gr/m2; vízálló – 300 mm-es vízoszlopig), tehát a grillparty esőben is folytatódhat. Ez a speciális anyag akár 44%-kal nagyobb vízállóságot biztosít az anyag felületén más hagyományos anyagokhoz képest,
 • az anyag különleges impregnált bevonattal kezelt, mely kiváló tulajdonságokkal rendelkezik a víz- és penészállóság terén, miközben nagyon jó légáteresztő tulajdonsággal rendelkezik.

A speciális anyag különleges, anyagában festett szálakból készül. A felhasznált anyag technikai polimer. Kivételesen UV-álló, hosszantartó színtartással rendelkezik, így rendkívül hosszú élettartammal bír.

Mekkora szelet bír? = Hány km/h szélsebességig használható a napvitorla?

A szélállóság szempontjából fontos szerepe van a napvitorla méreteinek, telepítési körülményeinek, a tartóelemeknek stb. A napvitorla szélállósága … m tengelyhosszúságig 45 km/h, 12 m tengelyhosszúságig 35 km/h, afölött 25 km/h.

A szélállóság tekintetében nemcsak a napvitorla strapabíró és minőségi szerkezeti elemeinek maximalizálása a fontos, hanem a vitorla anyaga is nagyon nagy hangsúllyal bír. Ebből a szempontból a korábban említett jó víztaszító és vízlepergető tulajdonságokkal rendelkező anyagok a nyitottabb, nem olyan sűrűn szövött anyagokhoz képest kevésbé jó tulajdonságokkal rendelkeznek.

Tehát ha a napvitorlát nem szeretnénk időjárásérzékelővel szerelten installálni, valamint nem is tudunk túl sok időt a karbantartásával eltölteni, a legegyszerűbb, zsákvászon anyagot érdemes választani, mely jó légáteresztő és vízáteresztő tulajdonságainak köszönhetően egy törődésmentes megoldást nyújt.

Napvitorláink fokozott szélállósággal rendelkeznek, vannak olyan kialakításúak, melyek akár 60 km/h-ig használhatók.

A motoros mozgatású vitorláinkat 120 km/h szélsebességig teszteltük (nem minősítetten). Ezen teszt során bár a vitorla óriási alakváltozást szenvedett 100 km/h szélsebesség felett, de a szél megszűnése után a vitorla károsodás nélkül állt vissza normál helyzetbe.

 

Mekkora lehet a napvitorla?

A napvitorla maximális méreteit meghatározza annak működése is.

Fix napvitorlák esetében:

 • árnyékoló felület: 40 m2

Kézi mozgatású napvitorlák esetében

 • árnyékoló felület: 70 m2
 • anyagtengely hosszúság: 13 m

Motoros mozgatású napvitorlák:

 • árnyékoló felület: 104 m2
 • anyagtengely hossz: 14 m

A napvitorlák pontos megtervezése szigorú szerkesztési elvek szerint, az oldalarányok és a magasságok figyelembevételével mérnöki precizitást igényel. A napvitorlák szerkesztési szabályairól ebben a műszaki dokumentumban írtunk bővebben.

A napvitorlák telepítése több ütemben történik, ugyanis a tartószerkezeti elemek megtervezését, valamint telepítését követően, a vitorla anyagának pontos felmérése következik, s az árnyékoló vászon konfekcionálása  és installálása csak ezután kerül sorra.

Mennyi garancia van a napvitorlára?

Garancia: 2 év, amely 5 évre bővíthető az évenkénti karbantartás megrendelésével.

Lehet-e önmagában csak a napvitorla textilt rendelni?

Fix napvitorlák esetében ez lehetséges, a mozgatható változatoknál nem.

Kifeszíthetem e magamnak otthon a napvitorlát?

Gyakran felmerül annak igénye, hogy a költségek csökkentése érdekében a megrendelő önmaga szeretné a vitorlavásznat telepíteni. Természetesen minden megoldható, ez azonban korántsem egyszerű feladat, ugyanis a textil megfeszítésére szolgáló speciális eszközök, a megfelelő fogadószerkezetek és a napvitorla szerelésben járatos kivitelezők szaktudása és tapasztalatai, főként egy nagy fesztávokat áthidaló szerkezet esetében, elengedhetetlen.

Így azt tudjuk mondani, hogy az egyszerű kialakítású és kis méretű fix napvitorláknál igen, de a mozgatható változatoknál és a speciális feszítőrendszeres fix változatoknál már nem.

Kész lesz-e két hónap múlva?

Attól függ! Leggyakrabban a teraszárnyékoló szükségessége tűzoltásként merül föl igényként, amikor a nagy melegek már javában tombolnak. Ebben az esetben a napvitorlák kivitelezésének határideje elérheti a 16-26 hetet is. Ez azt jelenti, hogy a napvitorla árnyékát már nem biztos, hogy az adott év nyarán fogja élvezni a felhasználó. Éppen ezért fontos időben gondolni a nyári melegekre és már a hűvösebb időszakban megtervezni és ajánlatot kérni a teraszárnyékoló kivitelezésére. Normál esetben a napvitorla teljes kivitelezésének időtartama az ajánlat jóváhagyását követően: kb. 3 hónap

Ki biztosítja az oszlopokat?

Természetesen a tartóoszlopokat a Krüllung biztosítja. Szakképzett mérnök kollégáink a vitorla geometriájának megfelelően kiszámítják az oszlopokban ébredő erőket, valamint részletes műszaki tartalmat (RMT) készítenek a szerkezetről. A tartóoszlopok tekintetében több megoldás lehetséges, melyek alábbiak:

 

Az egyszerűbb, de mégis igényes kör keresztmetszetű sajtolt alumínium vagy rozsdamentes acél oszlopok kisebb méretek esetén.

Időtlen forma, letisztult design, elegáns, légies megjelenés

78×6 mm keresztmetszet – alumínium

Sajtolt alumínium csepp keresztmetszetű design oszlop „árbóc”

A legmodernebb mérnöki tervezés és design kombinációja. 4x merevebb hosszirányú kialakítás az azonos méretű kör keresztmetszetű oszlopokhoz képest, belső kötél és elektromos kábelfuttatások. 120 mm

Különlegesen megerősített kiadás – rozsdamentes acél sajtolt alumínium kör keresztmetszetű 102 mm átmérőjű oszlopok, nagy méretek és nagy erők esetére

A napvitorla tartóoszlopainak megtervezését érdemes mérnök kollégáinkra bízni, ugyanis ebben az esetben nyújt a napvitorla megfelelő stabilitást és hosszantartó élettartammal gondoskodik a megfelelő árnyékolásról.

A meglévő, már leburkolt teraszomhoz is rögzíthetem a napvitorlát?

Többféle rögzítési megoldással telepíthetők napvitorláink. Természetesen a legideálisabb esetben, már az építés megkezdése előtt érdemes figyelembe venni az árnyékolószerkezet rögzítéseit, ugyanis a megfelelő statikai teherbíráshoz szükséges lehet egészen a tartószerkezetekhez vagy az alapozáshoz rögzíteni, esetleg külön betonozott alaptestet biztosítani a pilonoknak.

A betonozott alaptesten túl lehetőség van talajcsavar alkalmazására, amely bármelyik oszloptípus fogadására alkalmas.

Ki készíti a beton alapozást?

Értékesítő kollégáink mindig feltüntetik az árajánlatban a megrendelés feltételeit, melyben szerepel, hogy a beton alaptest biztosítása a megrendelő feladata. Természetesen megfelelő iránymutatással, konkrét méretekkel és műszaki tartalommal tudjuk segíteni a kivitelezést.

Bízunk benne, hogy cikkünkben kielégítő válaszokat kapott a napvitorlákkal kapcsolatosan, s ezután bizalommal keres majd bennünket további felmerülő kérdéseivel kapcsolatban. Ha szeretne még inspirálódni napvitorla témakörben, tekintse meg napvitorla referenciáinkat az elmúlt időszakból.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scroll to Top
Kapcsolat email címek