Társasház Csillebérc

Helyszín: Csillebérc

Tervező: Zsuffa Zsolt, Kalmár László (Zsuffa és Kalmár Építész Műterem)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2015

„A hazai családi házakról szólva minimalizmusról nem beszélhetünk – bár a fogalom terjed amióta a minimalizmus, mint piaci érték felfutott -, legfeljebb egyszerűségről.” – írja Simon Mariann Családi házak/ Egyszerűség című cikkében. Írásában továbbá azt fejtegeti, hogy hazánkban sem a megrendelői réteg befogadóképessége, sem pedig a kivitelezői pontosság nem elég felkészült a minimalista szemlélet fogadására.

A cikkünkben bemutatott kétlakásos társasház sok szempontból törekszik az egyszerűségre: geometrikus formákból építkezik, visszafogott megjelenésre törekszik, környezetébe simulva nem hivalkodik, átgondoltsága, hangulata valami nagyon gazdag egyszerűségről tanúskodik.

Tagolt ki- beugró teraszokkal, gazdag felületképzéssel és gyönyörű budai természeti panorámával teszi a túl egyszerűt színessé, megunhatatlanná.

A terasznyi épület beharapásoknál szükségessé válik a nyári napvédelem. Ugyan a telken telepített növényzet már burjánzani kezdett, s a teraszok árnyékolásáról egy fiatal diófa részben gondoskodott, teljesen komfortossá csak a napellenzők beszerelése után változott. A csuklókaros árnyékolók teljesen nyitott állapotban nem csak a terasz, hanem a teraszra nyíló terek hővédelméről is gondoskodnak.

A belső terek megfelelő hőmérsékletét zsaluziák biztosítják. Az épületben az árnyékolószerkezeteken kívül nem is történik mesterséges hűtés.

Plisszé és rolós szúnyoghálók biztosítják a nyári estéken az épület rovarmentes átszellőztetését.

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek