Szépművészeti Múzeum

A több, mint 125 éves Szépművészeti Múzeum történetének legátfogóbb rekonstrukcióján esett át 2015 és 2018 között a Liget Projekt keretében. A közel 15 ezer négyzetmétert érintő felújítás elsősorban a Román-szárny és az ahhoz kapcsolódó terek megújulását érintette, valamint további csaknem 2000 négyzetméterrel nőtt a múzeum kiállítótereinek és műtárgy raktárának területe.

Helyszín: Budapest

Tervező: Mányi István (Mányi István Építész Stúdió)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2017

A Mányi István által hosszú éveken keresztül tanulmányozott épület, értékőrző építészeti megfogalmazásban újult meg. A műemléki környezet hasonló fegyelmezett árnyékolástechnikai megoldásokat követelt anyagválasztás és a műszaki megoldások tekintetében. A Román Csarnok kapcsolódó terei mellet, a Michelangelo reneszánsz stílusú termét, valamint a kabinetek, a raktár- és irodaterek árnyékolástechnikai megoldása volt a Krüllung feladata.

Ahogy a legtöbb műemléki védettséget élvező épület esetében, úgy a Szépművészeti Múzeum belső tereiben is az elegáns, könnyed textil árnyékolószerkezeti megoldásokat javasoltuk.

A fényérzékeny műtárgyak és kiállítótermek extra fényvédettséget élveznek, ugyanis dupla textil réteg gondoskodik a fényvédelemről és káprázásmentesítésről, valamint a sötétítésről is. Ezeken a beépítési helyeken, a dupla rolós felületek fölötti íves ablaküveg szakaszon fix, textil szerkezetek biztosítják az árnyékolást. A kabinetekben egyrétegű szürke színű káprázásmentesítő anyaggal ellátott rolókat telepítettünk.

Az ablaküvegek fóliázása minden kiállítótér esetében fontos tényező volt. 18 db üvegfelület kapott matt fehér belátásgátló fóliázást, mely réteg speciális hő- és fényvédő tulajdonságai az UV-védelemben kifejezetten  kiemelkedőek.

 

Videók

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek