MTA

Helyszín: Budapest IX.

Tervező: Teampannon (vezető tervezők: Noll Tamás, Madzin Attila, Golda János)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2017

A több mint 21 000 m² alapterületű Kutatóház, azzal a céllal készült, hogy az eddig a budai Várban különböző helyszíneken, elszigetelten működő három nagy, (Bölcsészet-, Társadalom- és Közgazdaságtudományi) MTA kutatóintézet egy helyen kapjon otthont, támogatva és motiválva ezzel a területek közötti együttműködést. Az épület 750 kutatónak kínál 21. századi színvonalú munkahelyet kutatószobákkal, több funkciós konferenciateremmel, könyvtárral, speciális laboratóriummal. A határozottan elkülönített, egymással mégis szorosan összefüggő funkciót, három különböző méretű és magasságú tömbben rendezték el a tervezők, a megszokott akadémiai közeghez képest nyitottabb, átláthatóbb, lendületesebb terekben.

A bölcsészettudományok trapéz alakú, nyolc emelet magas tömbjének dupla üvegburkolatú homlokzata klímahomlokzatként működik:  szellőztetését  az üvegfal alsó és felső részén elhelyezkedő motorosan billenthető üveglamellák szabályozzák az évszaknak megfelelően. A mögötte elhelyezkedő irodaterek árnyékolását a dupla üvegfal közé szerelt sodronyos megvezetésű külső téri textil rolókkal biztosítottuk.

Meghatározó tervezési elv volt a természetes fényhez és szellőzéshez jutó, világos és kényelmes helyiségek megteremtése. A kutatók zavartalan munkáját segítve, sodronyos megvezetésű alumínium lamellás zsalúziák védik az ablakokat a túlzott fénytől, nyári felmelegedéstől. Érdekesség, hogy a nagy magasságból adódó fokozott szélterhelés miatt, a felsőbb szintek zsalúziáinál dupla sodronyos megvezetést alkalmaztunk.

A társadalomtudományok négyemeletes épülettömbjének üvegfalánál belső téri textil rolók szabályozzák a bejövő fényt.

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek