Márai Sándor Művelődési Ház

A Krisztina körút és Alagút út sarkán álló egykori Budai Polgári Casino mára színvonalának megfelelő funkcióval ellátva, Márai Sándor Művelődési Házként folytatja megújult életét. Az építész és belsőépítész csapatok a meglévő értékek megtartására, rekonstruálására törekedtek. A nagy múltra visszatekintő épület a kerület egyik központi kulturális mozgatórugójává vált, programjaival a legszélesebb korosztályt, valamint érdeklődési kört igyekszik kielégíteni.

Helyszín: Budapest, Krisztina tér

Tervező: Jassó Sándor, Bársony Adrienn (Jassó Építész Műhely) Radnóczy Eszter (ESTE’R Partners)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2021

Az árnyékolószerkezetek az épület patinás díszítettségéhez, valamint innovatív, megújult műszaki megoldásaihoz illeszkednek. Az üvegtetővel fedett belső udvar funkcionálisan és térszervezésében is az épület magját képezi. Különösen egyedi, bensőséges hangulattal bír ez a tér a belsőépítészeti elemek, burkolatok és világítótesteknek köszönhetően, melyhez az üvegtető alá telepített, három óriás méretű ellenhúzott, feszített textil roló járul hozzá hő- és fényvédő tulajdonságaival.

A belső udvar köré szerveződnek a kulturális funkciókat befogadó terek, ahol a Krisztina körút felé eső első, valamint második emeleti tereket alumínium redőnyök, még az Alagút út felé eső első emeleti díszterem boltíves, hatalmas ablakait hagyományos, ámde motoros sötétítő függönyök árnyékolják. A tetőtérben irodákat alakítottak ki, melyeket nagylamellás árnyékolók biztosítanak a túlzott felmelegedéstől. A tetőn elhelyezett gépészeti berendezések zajától ugyancsak a nagylamellás árnyékoló szerkezetek hangelnyelő anyaggal kitöltött változata óvja az irodai dolgozókat.

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek