Magyar Zene Háza

Számos építészeti számadás, kritika, vélemény látott napvilágot az elkészült Magyar Zene Háza kapcsán, mely szakmai nézőpontok valamelyest a hazai közízlést kívánják formálni. Árnyékolástechnikai tervezőként nem célunk az épület építészeti értékeit megítélni, azonban igyekszünk olyan árnyékolószerkezeteket létrehozni, melyek hozzájárulnak az épület fenntarthatóságához, belső tereinek komfortjához, kényelmes felhasználásához, valamint illeszkednek az építészeti elképzeléshez.

Helyszín: Budapest

Tervező: Sou Fujimoto (Sou Fujimoto Architects) Noll Tamás, Madzin Attila, Varga Bence, Antal Márk (M-Teampannon Építész és Mérnöki Kft.)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2021

Az irodaterek üvegfelületei előtt peremezetlen lamellás zsaluziák védik a belső tereket a felmelegedéstől. Az arany színűre porszórt lamellás szerkezet színének véglegesítését hosszú színkísérleti folyamatok és műhelymunka előzték meg. Ennél jóval nagyobb kihívást jelentett az ún. lebegő tető egyedi áttöréseinek árnyékolása, ahol a 19+1 teljesen különböző formájú tetőbevilágító szabályozható lefedését kellett megoldanunk. A szintén ikonikus épületté vált, Duna-parti Bálna esetében korábban hasonló volt a kihívás, azonban nem volt igény a fényzárás. A Magyar Zene Háza előadó- és kiállító tereiben szükségessé vált a sötétítés a megfelelő komfort eléréséhez. Ennek megfelelően teljesen egyedi fejlesztésű lamellákkal oldottuk meg az árnyékolást, ahol a már több ízben alkalmazott madárszárny keresztmetszetű lamellákat alakítottuk át fénycsapdás szerkezetté. Videós beszámoló anyagunk és további műszaki információk az Esettanumányaink között megtalálhatók.

Videók

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek