CU Impex

A CU Impex budaörsi épületgépészeti szakáruháza különös építészeti gondossággal formálódott. Ennek bizonyítéka az épület homlokzatát borító lamellás árnyékolószerkezet, mely dinamikus, térformáló erejével kiemelkedik az építészetileg szokványosabb hangulatot képviselő kereskedelmi egységek budaörsi látképéből.

Helyszín: Budaörs

Tervező: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál, Pintér Norbert (Marp Kft.)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2016

Az árnyékolószerkezet, mint homlokzatképző elem…

Ennek jó példája valósult meg Budaörsön a magyar tulajdonú épületgépészeti szerelvényekkel foglalkozó cég új telephelyén. Az eredeti megbízói elképzelést felülírta a telken álló raktárépületek rossz állapota, valamint a helyszín adottságainak kihasználhatósága. Az építészek az átlagosnál merészebb koncepciót álmodtak meg a korábban teljesen körbezárt területre. Az új épület fő feladata a raktározás mellett a forgalmazott termékek bemutatása.

A telek formáját figyelembe véve, egy geometrikus épületforma született, mely az utcafront és a gyalogosforgalom felé zöldterülettel nyit, a hátsó teherszállításra használt területeket pedig elzárja. Mindennek madárszárny keresztmetszetű alumínium lamellákból felépülő árnyékolómezők adnak arcot. A mezők azon részén, ami mögött nincs összefüggő üvegfelület, a lamellák 45°-ban fixáltak. Ahol pedig fontos volt a fényszabályozás, többek között a bemutatóterem üvegfelületeinél, ott a lamellák 90°-os tartományban motorosan mozgathatóak. Az épületet sálszerűen beborító szerkezet a homlokzatról lekúszva kerítés elemként látja el határoló funkcióját.

A tetőbevilágító sem maradt árnyékoló nélkül. Madárszárny keresztmetszetű lamellák kerültek ide is hő- és fényvédő szerepbe.

Videók

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek