APEH Irodaépület

Helyszín: Budapest

Tervező: Pásztor József, Kalo Emese (Építész Kaláka)

Fotó: Dénes György

Kivitelezés éve: 2002

Irodaházak árnyékolása körültekintő tervezés esetén komplex feladat. Az APEH Gvadányi úti irodaháza jól példázza, hogy az eltérő funkcionális- vagy reprezentációs igények más-más árnyékolási megoldást kívánnak. tájolást és az építészeti hangsúlyképzést figyelembe véve a legtöbb homlokzati nyílászáró előtt zsalúziákat helyeztünk el, míg a  sarkon átforduló szalagablakok fölé vízszintes síkú fix árnyékolókat rögzítettünk . A fix lamellákkal árnyékolt terek megfelelő fényviszonyainak biztosítása érdekében a belső térbe textil rolók kerültek. Az épület belső közlekedőit magába foglaló átrium üvegtetejét motoros mozgatású, forgatható nagylamellás szerkezet védi a túlmelegedéstől. Ennek a szerkezetnek külön érdekessége, hogy az üvegtető léptékéhez igazodva széles, 500 mm-es lamellák kerültek elhelyezésre, továbbá, hogy a teljes sötétítést elkerülendő, a lamellák felülete perforált.

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek