A15 villa, Budapest Hegyvidék

Kapcsolatot teremt múlt és jelen között a budai hegyvidék meredek, erdős telkére telepített A15 villaépület. A nagyvonalúan formált tömeg az utcafront felől elegáns, visszafogott épített környezetet jelez, aztán közelebb érve az épület megnyílik, különleges torzulásai megmutatkoznak és az erdő felé tárulkozik ki, mely a kertbe megérkezve ismét a budai ’rengeteg’ részévé válik.

Helyszín: Budapest XII.

Tervező: Fazekas Katalin DLA, Vilics Árpád (Kettőpera Stúdió)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2021

A zsaluziák működése tökéletesen alkalmas az épület zártságának – nyitottságának lekövetésére. A finom struktúr felületkezelt matt, mély fekete lamellák jól illeszkednek az elegáns téglaburkolathoz és strukturált homlokzatburkolati elemekkel egyensúlyban alakítják a homlokzati képet. A zsaluziák megvezetése egyedi kérés alapján fekete színű poliamid köpenyezésű rozsdamentes acél sodrony. A zsaluziák a homlokzati téglaburkolat mögött, gondos építészeti odafigyeléssel, rejtetten lettek kialakítva.

Az épület rovarvédelme minden ízben megoldott. Fix, lengő-nyíló, rolós, toló és plisszé szúnyoghálók gondoskodnak a nyári estéken is a zavartalan időtöltésről a belső térben. A hatalmas 3 méter magas tolópaneles szúnyoghálók teljes átlátást biztosítanak a János-hegy fenséges panorámájára. A bejárati üvegportál felületeire telepített intelligens fólia gombnyomásra válik áttetszővé, s enged kitekintést az utcafrontra. Méltó első alkalmazási helyszínére talált ez a különleges árnyékoló megoldás a 2022-es Év Háza pályázat győztes épületén.

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek