2643 Irodaépület

Magyarország legnagyobb külföldi ipari munkaadójának központjában a teraszárnyékolókért a Krüllung felelt. Az épületet 2022 őszén adták át hivatalosan is.

Helyszín: Budapest

Tervező: Tóth Attila, Annus Marina, Borbély Attila (CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zrt.)

Fotó: Palkó György

Kivitelezés éve: 2021

A több ütemben elkészült épületblokkok tetőteraszainak és kerti közösségi tereinek árnyékolását összesen 3×3 db különleges napernyő és 21 db különböző módon összekapcsolt, egyedileg tervezett napvitorla oldja meg.

Az irodatornyok és a labor épületek által közrezárt ligetes pihenőkertre néző terasz elemeiként jelennek meg a napernyők, melyek szinte a teljes burkolt vendéglátórészt kellemes árnyékkal látják el. A vendéglátóterek kifejezetten kedvelt árnyékolójaként megjelenő napernyő egységek különlegessége abban rejlik, hogy egyetlen tartóoszlopba integrált megoldással akár 4 db ernyő kerülhet kialakításra, ezzel megkönnyítve a teraszon történő közlekedést, s óriásira növesztve az árnyékolt terület méretét. A közlekedésben a napernyők oszlopainak alapteste sem akadály, ugyanis mindegyik a burkolat síkja alá rejtetten, az alapszerkezetbe bebetonozva nyújt stabil megoldást.

A Krüllung napvitorlái a laborépületek, valamint a két irodatorony által közrezárt tetőteraszon alkotnak különböző árnyékolócsoportokat a kültéri tárgyalók, sportpálya és edzőterem, konditerem, kültéri közösségi terek fölött, megőrizve ezzel az eltérő felhasználással járó terek intimitását.  A napvitorlák ritmusa a kertrendezés teresedéseinek ritmusához illeszkedik, melyek tartószerkezete, – a napernyőkhöz hasonlóan – a padlóburkolatból rejtetten nőnek ki. Ezek a napvitorlák kifejezetten nagy szélállóságúak, strapabíró kialakítással készültek.

Videók

Képek

Scroll to Top
Kapcsolat email címek