Érték-e a tervezés – a gyártmánytervezés?

Tervező építészkollégák részére magától értetődő válasz az IGEN.

A generálkivitelezőkkel való egyeztetések alkalmával azonban nagyon sokszor csodálkozó szemek tekintenek ránk, azzal kérdéssel, hogy minek ide a tervezés. isz minden rajta van az építész kiviteli terveken, a többit meg mérjük meg a helyszínen, ha már be vannak építve a nyílászárók és utána gyártsunk le mindent két nap alatt, és ne okoskodjunk.

Pedig a gyártmánytervezés sok minden tisztázására alkalmas.

Így például:

1. Esztétikai rend

Mivel a külső téri árnyékolók általában az épület legkülsőbb esztétikai rétegét adják – sőt van olyan helyzet, hogy az árnyékoló maga a homlokzat, ezért az árnyékolók kialakítása, rendje jelentősen ronthatja vagy emelheti az épület esztétikai értékeit.

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-esztetikai rend

2. Egységes csomópontok

Egységesítheti a csomópontokat (mivel egy épületen az a legritkább, hogy csak egyféle beépítési szituáció van, ezért a különböző helyzetek egységesítése az épület végső egységes megjelenéséhez jelentősen hozzájárulhat).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

3. Részletek végiggondolása

Rákényszerít minden részlet végiggondolására (nem elég, hogy a jellemző csomópont a kiviteli tervben szerepelt, de a sarkok, átfordulások kialakítását is végig kell gondolni, vagy az esetleges ütközéseket kilincsekkel, más vasalatokkal, ajtónyitásokkal, ablakbuktatásokkal fel kell tárni).

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-reszletek vegiggondolasa

4. Árnyékolók osztásrendje

A nyílászáró gyártmánytervekkel együtt egységes rendszerben meghatározható az árnyékolók osztásrendje, a megvezetések helye és rendszere, az esetleges burkolatok kiosztása.

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-arnyekolok osztasrendje

5. Rögzítési módok

A gyártmánytervezés a rögzítési módok ellenőrzésére is alkalmas, azaz, hogy mindenhol rendelkezésre áll-e megfelelő kialakítású és teherbírású fogadószerkezet (különösen fontos ez nagy fesztávú speciális szerkezeteknél, ahol akár a 10 kN-t is meghaladja a rögzítési pont terhe, különösen fontos ez üvegtetőknél , ahol esetleg a nagyobb fesztávot áthidaló árnyékolók statikai modellje eltér az üvegtető statikai modelljétől, vagy nagyon fontos a nagy üvegfalaknál-függönyfalaknál, ahol az árnyékoló megfelelő statikai modelljével akár a függönyfal lizénák magassága is csökkenthető,  vagy általában fontos a függönyfalaknál, amelyeknél az átadandó terhek függvényében a profilrendszer gyártók különböző standard rögzítési rendszeriből a megfelelőt ki lehet  választani.

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-rögzitesi modok

6. Építési pontatlanságok

Meghatározható az építési pontatlanságok felvételének helyét és módját.

7. Kábelezés

A sokszor elfeledett kábel odavezetés módjának, irányának végiggondolása.

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-kabelezes

7. Szakmák egymáshoz való csatlakozása

Meghatározható a homlokzaton tevékenykedő szakmák  egymáshoz való csatlakozásának módját (ez által megelőzhető, hogy mondjuk a téglaburkolatot tartó konzolok és rm. acél tartók egymással ütközzenek, vagy megoldható, hogy az árnyékoló burkolatának és az ablak szegőprofilja felvegye a méretpontatlanságokat ugyanakkor mondjuk rejtett núttal csatlakozzanak, vagy hogy az ablakok párazáró fóliájára ne essen árnyékolót tartó konzol).

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-szakmak egymashoz valo csatlakozasa

9. Építési sorrend

Pontosítja az építési sorrendet (mert a kivitelezők nem mindig tudják, hogy melyik szakma melyik része, hogy követi a többi szakma egyes munkafázisait).

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-epitesi sorrend

10. Előregyártás

A gyártmánytervezéssel növelhető az előregyártás és csökkenthető a helyszíni munka, így gazdaságosabbá tehető a teljes munkavégzés.

krüllung-arnyekolo-gyartmanytervezes-rmt

A fentiek alapján talán mindenki számára egyértelmű, hogy IGEN, érték a tervezés – a gyártmánytervezés .

Scroll to Top
Kapcsolat email címek