Benapozás

A benapozás a napsugárzás időtartamára vonatkozik, ameddig az egy adott felületet érhet.

A lakásterek benapozása részben egészségügyi okokból, részben mentális komfortérzet szempontjából szükséges, valamint jelentős szerepet játszik az épület energiaháztartásában is. A kedvező benapozás megteremtése egy épület esetében azért is különösen indokolt, mert a mai társadalom ideje nagy részét valamilyen belső térben, napfénytől elzárt terekben tölti el. A mesterséges fény csak a megfelelő megvilágításhoz járul hozzá, a hullámhosszak szerinti összetevőjéből hiányoznak azok a hullámhosszak, melyek elengedhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Nincsen olyan világító berendezés, mely helyettesíteni képes a természetes fényt. 

A benapozott helyiség a külső térből energiát vesz föl, ami jelentős fűtési energiamegtakarítással jár. A benapozás az év nagyobb részében pozitív jelenség, azonban a mi klímánkon negatív hatású is lehet a forró nyári napokon, amikor a lakásterek túlmelegedését okozhatja.  Ezért fontos gondoskodni a megfelelő árnyékolószerkezetek telepítéséről is. A benapozás feltételei különböző helyszínek földrajzi szélességi foka szerint változnak. A 47 földrajzi szélességi fok nagyjából Magyarország közepén fut át, ezért az ahhoz tartozó benapozási feltételek az ország más helyén is mérvadók lehetnek általános esetben. Emiatt a különböző épülettípusok sajátos tájolást és benapozás tervezést igényelnek.

Tökéletes benapozás az északdél irányú épület elhelyezéssel érhető el, a fényigényes helyiségeket a D-K és D-Ny irányok között tájolva.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Scroll to Top
Kapcsolat email címek