Teraszárnyékolás


Sokszor előforduló feladat a teraszok árnyékolása. Leendő használóként az esztétikai megjelenésen túl két fontos kérdést kell eldönteni.

Az egyik kérdés az, hogy milyen funkciók teljesítését várjuk el a terasz árnyékolóktól. Azaz elégséges-e a napvédelem, vagy esetleg a szemerkélő esőtől is meg kell védeni a teraszon ülőket, vagy nagy esőben és szélben is működnie kell az árnyékolószerkezetnek.

A másik kérdés a kialakítás (elhelyezés), azaz, hogy az épülethez kapcsolódó, esetleg az épületbe integrált, vagy az épülettől független szerkezetként oldjuk-e meg a teraszárnyékolást.

A fent említett funkció és kialakítás szempontjából is szinte bármilyen kombináció elképzelhető az alábbi alap szerkezet típusokból terasz árnyékolására:

Állólábas napernyők

krüllung-arnyekolo-teraszarnyekolas-napernyo-csaladihaz

Napernyőkről bővebben – kattintson ide: Napernyők

Csuklókaros napellenzők

krüllung-arnyekolo-teraszarnyekolas-csuklokaros-a38

Csuklókaros napellenzőkről bővebben – kattintson ide: Csuklókaros napellenzők

Napvitorlák

krüllung-arnyekolo-teraszarnyekolas-napvitorla-csaladihaz

Napvitorlákról bővebben – kattintson ide: Napvitorlák

Pergolák

krüllung-arnyekolo-teraszarnyekolas-pergolas-arnyekolo-csaladihaz

Pergolákról bővebben – kattintson ide: Pergolák

Pavilonok

krüllung-arnyekolo-teraszarnyekolas-pavilon

Lehetőségek a funkció felől közelítve,

HA

Elégséges a napvédelem:

NAP

Ebben az esetben a teraszárnyékolók, úgymint a napernyők, napvitorlák és napellenzők olyan változatai javasoltak, ahol a textilek minősítettek. Az ilyen anyagok kiváló árnyékoló tulajdonságokkal bírnak UV Standard 801 előírások szerinti 50+ illetve 80 minősítésűek és az ún. legkedvezőtlenebb eset figyelembe vételével minősítettek. Azaz már használt, kinyúlt és vizes anyagokat tesztelnek a legérzékenyebb bőrtípust figyelembe véve, a legszélesebb UV sugárzástartomány és a legnagyobb mértékű UV sugárzásintenzitás mellett. Ilyen feltételek mellett is jobban védik ezek az anyagok bőrünket, mint a legjobb naptejek.

A csak napvédelemre használt teraszárnyékolók esetében is fontos paraméter a bizonyos mértékű szélállóság, mely a kialakítástól függően minimum 30, 40 illetve 50 km/h-s szélsebesség mellett is lehetővé teszi az árnyékolók működtetését.

A nem textillel szerelt árnyékolótípusok, úgymint a pergolák és pavilonok is rendelhetők olyan kialakítással, melyek – például fix lamellázatuk lévén – nem védenek az esőtől.

HA

Igény a szemerkélő esőtől való védelem:

GYENGE_ESO

Ilyen esetben a textillel szerelt teraszárnyékolók olyan változatait szoktuk javasolni, ahol az anyagok vízlepergetők vagy bizonyos mértékig vízállók is.

A pergolák és pavilonok ebben az esetben mindenképpen forgatható vagy billenthető lamellázattal szereltek. A lamellák zárása azonban itt még nem vízhatlan.

HA

Nagy esőben és szélben is használni szeretnék a teraszárnyékolókat:

EROS_ESO

SZEL

Ilyen igény esetén nagy biztonsággal a pergolák és pavilonok olyan típusait ajánljuk, ahol a lamellák zárása vízhatlan és a víz elvezetése is szakszerűen megoldott.

Ezek a típusok masszív keretkialakításuknak köszönhetően teljes mértékig szélállóak is.

Lehetőségek a kialakítás felől közelítve,

HA

Igény az épülethez kapcsolódó megoldás:

HAZIKO_KAPCS

Ilyen teraszárnyékoló megoldások közül leginkább a csuklókaros napellenzők ismertek. Kevésbé ismert az, hogy a napvitorlának is van olyan változata, mely az épület oldalára szerelhető és onnan két külső rozsdamentes oszlopban elhelyezett feszítőművel kihúzva, akár egy 8 x 7 m-es teraszt is leárnyékol.

A napellenzőknél is érdemes megemlítenünk, hogy a hagyományos csuklókaros megoldást felváltó teleszkópkaros kialakítással akár 18*5 m-es felület is árnyékolható, ami különösen éttermeknél lehet nagy előny.

Nagy örömünkre a fa – vagy alumínium lamellával szerelt pergolák Magyarországon is egyre népszerűbbek. Építészeknek jó hír, hogy a „szokásos” félig lábakon álló megoldás mellett már léteznek konzolos, akár 6 métert kinyúló rendkívül elegáns, már-már légies változatok is.

HA

Elvárás az épületbe integrált kialakítás:

HAZIKO_INTEGRALT

Az esztétikára fogékonyaknak sokszor igénye a terasz árnyékolójának épületbe integrált (valamilyen épületszerkezetbe rejtett) kialakítása. Erre legjobb megoldást az akár vakolható előlappal, vagy az épület burkolatával azonos burkolattal (akár üveggel) is ellátható napellenzők – elsősorban teleszkópkaros napellenzők – nyújtják.

HA

Épülettől független, különálló szerkezet a cél:

 HAZIKO_KULONALLO2

Ebben az esetben az összes fent felsorolt teraszárnyékoló megoldás elképzelhető. Legelterjedtebbek az állólábas napernyők és a napvitorlák.

A napernyők esetében a leggyakoribb probléma, ezért itt fontos megemlítenünk, hogy a piacon rengeteg „egynyári” napernyő kapható, melynek ismérve, hogy a textil egy szezon alatt zavaró mértékben kifakul, a feszítőpálcákról leszakad, esetleg a kézi működtető egysége elromlik, eltörik. Gyakran jönnek hozzánk azzal a panasszal is, hogy a máshol rendelt napernyőhöz nem kaptak megfelelő, vagy egyáltalán semmilyen talpat, nehezéket, rögzítőt. Mi ezeket a bosszúságokat elkerülendő, a napernyőknél is jó szívvel csak a magasabb minőségű textillel szerelt, acélvázas, minden esetben megfelelő talppal rögzíthető változatokat értékesítjük.

Exkluzív, sok esetben extra nagy méretű teraszuk árnyékolására megrendelőink előszeretettel választják a napernyők és napvitorlák motoros változatait. Méretben akár óriás napernyőket és napvitorlákat is. Melyek igény esetén rejtett kábelezésű vagy akkus led-es megvilágítással, infrás fűtéssel, vagy akár hangszórókkal felszereltek, megnövelve ezáltal a használati időszakot és szolgálva a kényelmet.

A korábbi pontokban említett pergolák és pavilonok a külön álló teraszok legtöbb lehetőséget nyújtó árnyékolótípusai. Tőlünk délebbi országokban már régóta használják teljesen esőálló és akár oldalról is textil rolóval zárható változatait, melyek segítségével a zavaró oldalszél is mérsékelhető, kellemesebbé téve a terasz minden időben történő használatát.