Újpalota Plébániatemplom

Nem árulunk el nagy titkot azzal, ha azt mondjuk nagy utat járt be, mind a templomtervezés, mind az árnyékolás technika az utóbbi 50 évben, míg eljuthatott

innen                                                                                                 -idáig.

krüllung-arnyekolo-ujpalotai-plebaniatemplom

1961-ben a kis borsod megyei Cserépváralján a híveknek nem sikerült szívükbe zárni a megépült új, modern templomot, ezért saját ízlésük szerint, saját eszközeikkel tették azt ’használhatóvá’. Így került a számukra szokatlan nagy üvegablak elé a fotón látható sárga sötétítőfüggöny.

A napjainkban épült újpalotai Plébániatemplom esetében a fentiek szerencsére nem ismétlődtek meg, ami véleményünk szerint több dolognak köszönhető.

Elsősorban Kruppa Gábor építésznek, aki, ahogy Turányi Gábor írta róla „biztos kézzel, és nagy empátiával tette le tömören fogalmazott épületét” az egykori mintalakótelep súlyponti részére.

Másodsorban szeretnénk hinni, hogy nekünk szakági tervezőknek és kivitelezőknek is, akik legjobb szakmai tudásunkkal és alázatunkkal igyekeztünk szolgálni a projekt sikerét.

Végül, de nem utolsó sorban Repcsik Gyula atyának, aki maga köré vonzza nyitott szellemű híveit, fiatalokat és időseket egyaránt és szolgálja plébániai közösségét a mai kor igényei szerint a liturgikus eseményeken túl, kulturális és családi rendezvényekkel.

Így lehetséges az, hogy váratlanul, a templom honlapján történeti adatok után kutatva, rábukkanok a pünkösdi sokadalom fotóira. A templomkertben trambulint és ugráló várat látok, benne magát Gyula atyát is, ahogy a gyerekek között mosolyogva ugrál…

krüllung-arnyekolo-ujpalotai-plebaniatemplom-2

Helyszín: Budapest
Tervező: Kruppa Gábor (KIMA Stúdió)
Fotó: Palkó György

Alkalmazott típusok: