Széchenyi István Egyetem

A győri egyetem két új épületén a belső térrel szemben támasztott, akár szintenként eltérő igények különböző árnyékolástechnikai megoldásokat követeltek. Az Inno-Share épület bejárata fölé motoros mozgatású, pikkelyszerűen billenthető lamellázatú, fa nagylamellás szerkezet került. A bejárattól balra, a könyvtár tere előtti homlokzati szakaszon ugyancsak motoros működtetésű, nagylamellás szerkezetet helyeztünk el, de ez repülőgépszárny keresztmetszetű sajtolt alumínium lamellákból áll. A bejárat mögötti, üvegezett tetejű aulateret felülről pikkelyszerűen billenthető, 88 mm széles lamellákból álló árnyékolószerkezet védi a túlmelegedéstől. Míg az első két szerkezet választásakor az esztétikai megfontolások döntőek voltak, itt inkább az üvegetetővel szemben támasztott egyéb műszaki követelményeknek (pl. füstelvezető ablakok nyithatósága, kis önsúly) kellett megfeleljen a szerkezet, ezért esett a választás a kisebb lamellázatú, bonyolultabb geometriához könnyebben adaptálható szerkezetre. Egy ekkora épület esetében már nagyon komoly megtakarítást lehet elérni az energiafelhasználás terén, amennyiben az árnyékolók optimális működtetése biztosított, ezért központi, számítógépes vezérlés irányítja az összes kültéri szerkezetet.

Helyszín: Győr
Tervező: Gelesz András, Krikovszky Balázs, Anschau Péter
Fotó: Guszinger Péter

Alkalmazott típusok: