Róna Dohányfeldolgozó Üzem

Debrecenben a dohányfeldolgozás újraélesztése az elmúlt évek egyik legjelentősebb gazdaságfejlesztési sikere volt. A Róna Dohányfeldolgozó Kft mintegy 14 ezer négyzetméteres új iroda – és üzemcsarnoka giga mérete ellenére sem csak a – gyárépületeknél oly gyakran látott – “tömegek harca”.Szép példája az épület a tiszta szerkesztési rendszernek, a jó tömeg és térarányoknak valamint a harmonikus megjelenésű, finom részletekig átgondolt homlokzatoknak. Ezen homlokzatok funkcionalitását és egységét volt szerencsénk erősíteni árnyékolószerkezeteinkkel, melyek az építészek gondos szín – és formatervezése eredményeként szervesen illeszkednek az összképbe.

A szociális szárny első és második emeleti irodáinak nyílászárói előtt sínes megvezetésű alumínium zsaluziák kerültek beépítésre, motoros mozgatással, szél – és fényérzékelővel ellátott központi vezérléssel kiegészítve. A bejárati fogadótömb oldalhomlokzatain hangsúlyos építészeti elemként hatnak az alumínium nagylamellás szerkezeteink.

Még egy említésre érdemes momentum, az épület udvarán álló kerékpártároló, melyet az épület egységének megtartása érdekében a homlokzatokkal megegyező kialakítású vízszintes tengelyű alumínium lamellás szerkezet határol.

Helyszín: Debrecen
Tervező: Balázs Csaba, Vecsey-Körmendi Andrea, Erdőhegyi Zsolt (Balázs és Vecsey Építésziroda Kft.)
Fotó: Palkó György

Alkalmazott típusok: