Holokauszt Emlékközpont

A Páva utcai zsinagógát is magába foglaló épületegyüttes belső udvarán álló üvegtoronyról valószínűleg keveseknek jut eszébe az árnyékolás – pedig  az állandó kiállítás lejárati üvegcsarnokának ferde- és dőlt kőoszlopai között pikkelyszerűen felnyíló, hőszigetelő üveg lamellák egyik szerepe éppen ez. A szerkezet tervezésénél az egyik legnagyobb kihívást az jelentette – a paralelogramma alakú mezők mellett – hogy vízzáró kapcsolatot alakítsunk ki a lamellák között. A pikkelyszerű felnyílás az árnyékoláson túl a lejárat ventillációjához is hozzájárul. A tetőkert alatt, az irodák előtt végigfutó folyosó az építészeti koncepció szerint átmeneti tér, a szó legnemesebb értelmében. A folyosó – és így a mögötte elhelyezkedő  irodák – napvédelmét biztosító, a tetőkert parapetje elől vízszintesen kinyúló, majd függőlegesbe forduló nagylamellás árnyékolószerkezet visszafogott, letisztult megjelenésével illeszkedik az udvar rendjébe. A körültekintő tervezői magatartás azon is tetten érhető, hogy a fenti szerkezet egyébként filigrán motorházát is egy finom gesztussal a kőburkolat mögé rejti.

Helyszín: Budapest
Tervező: Mányi István, Gáti Attila (Mányi Stúdió)
Fotó: Dénes György, Mányi Stúdió, Krüllung

Alkalmazott típusok: