Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A Szabó Ervin Könyvtár felújításakor gondoskodni kellett az üvegtetővel fedett, trapéz alakú aulatér árnyékolásáról.  A tervezőkkel való együttgondolkodás eredményeképpen született meg a koncepció, melynek keretében az üvegtető raszteréhez igazodó, a szűkülő teret lépcsőzetesen követő, motoros mozgatású,  ellenhúzott textil árnyékolók kerültek beépítésre.  A Kálvin térre néző homlokzat íves alaprajzú, kapcsolt gerébtokos ablakaiba, a két szárny közé sodronyos megvezetésű, motoros mozgatású textil roló került. A műemlék épülethez csatlakozó új szárnyban a belső udvarra néző ablakok árnyékolását  külső téri, sínes megvezetés, motoros mozgatású textil roló biztosítja. A szerkezetek neutrális fehér színe – nyilvánvaló műszaki előnyei mellett – hozzájárul, hogy a XXI. század technológiája a neobarokk épület szerves részévé váljon.

Helyszín: Budapest
Tervező: Hegedűs Péter, Felcsuti László (MATESZ); belsőépítészet: Hefkó Mihály, Jakab Csaba
Fotó: Dénes György

Alkalmazott típusok: