CU Impex

Az árnyékolószerkezet, mint homlokzatképző elem…

Ennek jó példája valósult meg Budaörsön a magyar tulajdonú épületgépészeti szerelvényekkel foglalkozó cég új telephelyén. Az eredeti megbízói elképzelést felülírta a telken álló raktárépületek rossz állapota, valamint a helyszín adottságainak kihasználhatósága. Az építészek az átlagosnál merészebb koncepciót álmodtak meg a korábban teljesen körbezárt területre. Az új épület fő feladata a raktározás mellett a forgalmazott termékek bemutatása.

A telek formáját figyelembe véve, egy geometrikus épületforma született, mely az utcafront és a gyalogosforgalom felé zöldterülettel nyit, a hátsó teherszállításra használt területeket pedig elzárja. Mindennek madárszárny keresztmetszetű alumínium lamellákból felépülő árnyékolómezők adnak arcot. A mezők azon részén, ami mögött nincs összefüggő üvegfelület, a lamellák 45°-ban fixáltak. Ahol pedig fontos volt a fényszabályozás, többek között a bemutatóterem üvegfelületeinél, ott a lamellák 90°-os tartományban motorosan mozgathatóak. Az épületet sálszerűen beborító szerkezet a homlokzatról lekúszva kerítés elemként látja el határoló funkcióját.

A tetőbevilágító sem maradt árnyékoló nélkül. Madárszárny keresztmetszetű lamellák kerültek ide is hő- és fényvédő szerepbe.

Helyszín: Budaörs
Tervező: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál, Pintér Norbert (Marp Kft.)
Fotó: Palkó György

Alkalmazott típusok: