Speciális ponyva árnyékolónk a Szegedi Tudományegyetem épületén

A Szegedi Tudományegyetem Új Klinikai épületén készült ez a speciális ponyvaszerkezet, mely a “H” alakú épületszárnyak közötti déli tájolású belső udvar és az erre néző homlokzati nyílászárók árnyékolását hivatott biztosítani.

Az épületszárnyak közötti árnyékolandó felület összmérete ~570m², melyet két egymástól függetlenül mozgatható redőzötten gyűjtött vízszintes árnyékolószerkezet fed le. A ponyvák osztása követi az udvar és az alsó átkötő szárny osztását. Szélességük 21,4 és 14,6 méter, karkinyúlásuk, ami egyben az udvar szélessége 16,8 méter. A ponyvák egyoldali húzással, ~1,3 méteres összegyűjtési mérettel, speciális Ferrari gyártmányú Soltis anyaggal szereltek. A textil redőmagassága 490 mm. A szerkezet megengedett teljes lehajlása ~400 mm.

krüllung-arnyekolo-specialis-ponyva-arnyekolo-szeged

Védőtető 

A gyűjtési oldalon az árnyékolót összehúzott állapotban a szennyeződéstől és a csapadéktól porszórt beégetett kerámiafestésű ragasztott biztonsági üvegtető védi.

krüllung-arnyekolo-specialis-ponyva-arnyekolo-szeged-üvegteto

Tartókonzol

Az árnyékolószerkezet statikailag méretezett acél tartókonzolokkal rögzül a homlokzathoz.

krüllung-ponyva-arnyekolo-szeged-krullung-horiso-tx-gz-specialis_tartokonzol

Húzósodrony

A szerkezet kihúzása súrlódásmentes sodronyrendszerrel történik. A rozsdamentes acél húzósodrony sajtolt alumínium sodronydobbal és a kihúzási oldalon rozsdamentes acél fordítógörgőkkel szerelt.

krüllung-ponyva-arnyekolo-szeged-krullung-horiso-tx-gz_huzosodrony

Motor

Az árnyékolók motoros mozgatásúak, árnyékolónként egy darab 3 fázisú 400V-os szél- fény- eső- és hőmérsékletérzékelővel ellátott motorral. A motorok speciális csapágyazással szerelt precíziós acél kereszttengelyt hajtanak meg. E tengely pedig meghajtja a valamennyi tartókábel mellett elhelyezkedő sodronydobot és így a húzósodronyokat.

krüllung-ponyva-arnyekolo-szeged-krullung-horiso-tx-gz_motor

Rögzítőelemek

A tartókábelekre speciális műanyag távtartó csúszópapucsokkal kerültek rögzítésre a csepp formájú sajtolt alumínium textiltartó profilsínek

Rugós olló

A szerkezetek szélstabilitását sajtolt alumínium profilokból álló merevítő rugós ollók biztosítják.

krüllung-ponyva-arnyekolo-szeged-krullung-horiso-tx-gz_rugos-ollo

Az árnyékolószerkezetek 12 m/s szélsebességig használhatók, ezt követően az integrált SPS vezérléssel ellátott, folyamatos kiértékelést végző motorvezérlők behúzzák az árnyékolóponyvákat.