Peremezett vs. peremezetlen lamella

Alapvető tévhit, hogy a peremezett alumínium lamellás árnyékoló vezetősínnel erősebb a peremezetlen lamellás-sodronyos kialakítású „párjánál”. E tévhit miatt láthatjuk nagyon sok, amúgy igényes háznál a ferdén futó, törött lamellájú árnyékolókat. De mi az oka, hogy a látszólag gyengébb peremezetlen alumínium lamella az erősebb?

Ha fúj a szél, az árnyékolókban ébredő erőket kétféle logika alapján vehetjük fel hatásosan. Vagy meggátolunk minden alakváltozást, és egy nagyon erős lamellát hozunk létre, ez a teljesen merev elvű lamella (pl.: KRÜLLUNG HORISO AL-GM200), vagy engedünk az erőhatásoknak és egy teljesen rugalmas lamellát alakítunk ki (pl.: KRÜLLUNG HORISO AL-80-S). Utóbbi esetben hiába töri meg a szél a lamellákat, azok a speciális magnézium ötvözet és görgőzés miatt nem szenvednek maradandó alakváltozást.

cikkek-af-vs-ar

Köztes megoldásoknál, például a címben szereplő peremezett lamelláknál látszólag nagyobb erőhatás mellett is használható az árnyékoló, de az előírt megengedett határértéket meghaladó széllökéseket már nem bírják ki a lamellák, így azok maradandó alakváltozást szenvednek, azaz megtörnek.

cikkek-af-vs-ar