Megbízói elvárások – árnyékolási lehetőségek

Egyre többször előfordul, hogy egy megbízónak az árnyékolás szükségességét már nem kell elmagyarázni, de „megbízói elvárásként” az fogalmazódik meg, hogy az építész által betervezésre kerülő árnyékoló mindent tudjon.

Védje az épület belső tereit nyáron a túlmelegedéstől, télen csökkentse az épület hőveszteségét, bármilyen időjárási helyzetben működjön, lehessen mögötte számítógépes munkahely, este ne lehessen belátni, árnyékoló helyzetben a belső térből a külső térbe ki lehessen látni, legyen épületfelügyeleti rendszerbe integrálható, legyen betörésbiztos … és így tovább.

Fontos hangsúlyozni, hogy az ilyen elvárások pontos megfogalmazása – azaz a funkciók meghatározása – a tervező és a megbízó közti egyeztetések egyik legfontosabb területe (nyilván minden területen, nem csak az árnyékolóknál).

Azonban annak tudatosítása is nagyon fontos a megbízó felé, hogy általában nincs egy univerzális, minden funkciót egyszerre, maradéktalanul  teljesítő árnyékoló. Csak az optimumra lehet törekedni.  Ráadásul az optimum legtöbbször csak több megfelelően megválasztott árnyékoló kombinációjával – azaz az ún. árnyékolástechnikai szendvicsszerkezettel teljesíthető.

A helyes kombináció kialakításához tehát elengedhetetlenül szükséges a fenti elvárások pontos megfogalmazása, az elvárások közti fontossági rangsor felállítása és súlyozása.

Tapasztalataink szerint csak így biztosítható a megbízó maximális elégedettsége a használatba vételt követően is.