Balatoni (nap)vitorlások

A Balaton vízén töltött csendes ringatózás élménye és a vitorlavásznak kavalkádja egy kifinomult életérzést sugároz. A manapság tökélyre fejlesztett vitorlástechnológia, az újabb és újabb napvilágot látott vitorlatípusok azonban nem csak a Balaton csillogó hullámain, hanem immár a partokon is fellelhetők.

krullung_arnyekolo_napvitorla_balatoni_napvitorlasok

A fixen kifeszített zsákvászon árnyékolók mellett – a vitorlázáshoz hasonlóan – a napvitorla fejlődéstörténete is jelentős mérföldköveken van túl. A kézi mozgatású szerkezetek szépsége mellett, ma már elterjedtek a kényelmes, távirányítóval vezérelt, motoros mozgatású napvitorlák.

Kézi mozgatású napvitorla 

kezi_mozgatasu_szerkezet

krüllung-arnyekolo-napvitorla-kezi-mozgatas

Motoros mozgatású napvitorla

motoros_mozgatasu_szerkezet

krüllung-arnyekolo-napvitorla-motoros-mozgatas

Alábbiakban, a hétköznapi sablonmegoldásokból kiszakadva vizsgáljuk meg a csúcstechnológiát képviselő, igényes motoros napvitorlákat anyag, rögzítés és kialakítás szempontjából:

ANYAG

A Krüllung napvitorlák egyedi szabásminta alapján készülnek. Az egyszerű zsákvászonokon túl léteznek különböző, kifejezetten napvitorlák céljára fejlesztett anyagok is.  Utóbbiak már nem varrással, hanem sugárirányban megerősített, ultrahangos hegesztéssel készülnek. Szöveteink vízzáróak, öntisztulóak, nyomtathatóak és UV Standard 801 szerint minősítettek (UPF 50+ és UV Protect 80).

krullung_arnyekolo_napvitorla_anyag

RÖGZÍTÉS

 krullung_arnyekolo_napvitorla_rögzites

Napvitorláink tartószerkezete a horganyzott acélon túl készülhet natúr, illetve színesen eloxált felületű sajtolt alumíniumból, vagy szálcsiszolt rozsdamentes acélból. Léteznek teleszkóposan állítható, és sajtolt alumínium design oszlopok is. Valamennyi pilon kialakítása lehetővé teszi, hogy a feszítőmű teljesen rejtett legyen, ezáltal a feszítő sodronyon kívül semmilyen csiga és rúgó nem látszik. A szerkezet ennek köszönheti elegáns, légies formáját.

 krullung_arnyekolo_napvitorla_rögzites_tartooszlop

KIALAKÍTÁS

A speciálisan erősített anyagnak és a rejtett mechanikának köszönhetően napvitorláink akár 85 m2 felület leárnyékolására képesek egyszerre, s akár 50 km/h szélsebességig üzemeltethetőek. (Az átlag szerkezetekkel, melyek ha mozgathatóak, kb 35 km/h szélsebességig használhatóak.) A nap követését lehetővé teszi a kézzel, tekerőkarral vagy motorral működtethető magasságállító, mely az egyik – általában déli oldali – feszítőpontban található. Egy balatoni este hangulatának biztosítása érdekében a szerkezethez fényszóró és hangszóró is csatlakoztatható.

krullung_arnyekolo_napvitorla_kialakitas_szelsebesseg

A Krüllung napvitorlákat javasoljuk mindazoknak, akik tudatosan, részleteiben is esztétikus, magas igényszintű árnyékolót szeretnének!